Конфликтът в Нагорни Карабах: Кой е президентът на Азербайджан Илхам Алиев?

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се доближи до утвърждаването на
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се доближи до утвърждаването на управлението над сепаратисткия регион Карабах тази седмица, което ще отбележи голяма победа за автократичния лидер от почти две десетилетия.

Изтръгването на контрола над Нагорни Карабах беше дългогодишна цел на Алиев, който пое управлението през 2003 г. след смъртта на баща си Хейдар Алиев, бивш съветски офицер от КГБ и шеф от комунистическата епоха.

61-годишният- стар печели всички избори оттогава, запазвайки здравата хватка на семейството си над богатата на петрол държава от Каспийско море в анкети, заклеймени от опозицията като нагласени.

Поддръжниците похвалиха Алиеви за това, че са обърнали републиката – някога смятана за затънтено място на Съветския съюз – в процъфтяващ енергиен доставчик за Европа, домакин на състезания от Формула 1, футболни мачове на УЕФА и конкурса за песен на Евровизия.

Критиците обаче твърдят, че са смазали несъгласието и са използвали властта си, за да натрупат състояние, което финансира охолен начин на живот на президента и семейството му, като същевременно избелва нарушенията на човешките права.

Алиев винаги е отричал всички обвинения в корупция и нарушения на човешките права.

Династията Алиев

Оприличава се в изтеклите американски дипломатически грами с измисления мафиотски бос Майкъл Корлеоне, Алиев промени конституцията на страната през 2009 г., за да може да се кандидатира за неограничен брой президентски мандати.

След това през 2016 г. Азербайджан прие конституционни поправки, които противоречиво удължиха мандата на президента на власт от пет на седем години.

промените предизвикаха критики от експертите по конституционно право на Съвета на Европа като „сериозно нарушаващи баланса на правомощията“ и даващи на президента „безпрецедентна“ власт.

През 2017 г. президентът назначи съпругата си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент.

Род. в могъщото семейство Пашаеви, понякога тя се разглежда като възможен наследник или дори съперник на съпруга си.

Следващото поколение от династията на Алиеви изглежда ще продължи водещата роля на семейството в азербайджанската политика.

През 2010 г. Washington Post съобщи за имоти на стойност 75 милиона долара в Дубай на имената на сина на президента Хейдар и неговите дъщери Арзу и Лейла.

Често засичани на пищни събития на червения килим в чужбина, Лейла, 39, и Арзу, 34, се смята, че контролират значителни собствените си бизнес интереси.

„Нови проблеми“

Подкрепен от милиарди пари от петрол, Алиев наблюдаваше години на стабилен икономически растеж и следваше прагматичен външнополитически дневен ред, стъпвайки внимателно между Русия и Запада .

Той поддържа силни връзки с историческия си съюзник Турция и нейния президент Реджеп Тайип Ердоган, който беше явен поддръжник на Баку по време на вълненията около Нагорни Карабах.

И западните лидери също се обърнаха към Алиев, който рекламира Азербайджан като основен доставчик на газ за европейските нации, които се стремят да се откажат от руските доставки след войната в Украйна.

Но външната политика на Алиев до голяма степен е засенчена от продължилата десетилетия война на Баку с арменските сили, от която зависи голяма част от неговата популярност .

Краят на последната операция на Азербайджан в сепаратисткия регион несъмнено ще повиши рейтинга на Алиев, каза независимият политически анализатор Шахин Хаджиев пред AFP.

„Но сега той ще се изправи пред нови проблеми при изпълнението на обещанието си да гарантира правата на Карабах Арменци“, каза той.

Войната в Карабах

Алиев многократно е обвинявал Армения за „незаконна окупация“ на Карабах – международно признат като част от Азербайджан – и мирните преговори с Ереван дадоха слаби резултати.

Шест седмици боеве през есента на 2020 г. завършиха с примирие с посредничеството на Русия, което накара Армения да отстъпи части от земя, които беше спечелила по време на боевете през 90-те години.

И след тежки бомбардировки от азербайджанските сили и десетки смъртни случаи, арменските сепаратисти в обхванат от конфликти регион неохотно се съгласи в сряда да сложи оръжие и да проведе преговори за реинтеграция.

Този процес може да се окаже по-труден от самата военна операция, каза Хаджиев.

Ако Азербайджан не успее да гарантира правата на арменците в съответствие с международните стандарти , това, предупреди Хаджиев, „ще бъде негативен фактор, засягащ имиджа както на Алиев, така и на страната на международната арена.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР