Президентът на Австрия ще възложи днес на Себастиан Курц, ръководител

...
Президентът на Австрия ще възложи днес на Себастиан Курц, ръководител
Коментари Харесай

В Австрия започват преговори за съставяне на правителство

Президентът на Австрия ще разпореди през днешния ден на Себастиан Курц, началник на Австрийската национална партия, да сформира държавно управление. През идните дни ще стартират договаряния за доближаване с всички партии каквото е заявеното предпочитание на Курц, като евентуално той ще стартира с най-малката, Листата Петер Пилц.

След първия кръг от диалозите, който ще се води във възходяща линия, ще бъде извършен и втори, считат политическите наблюдаващи, за присъединяване в който ще са поканени партиите с най-големи шансове и по-късно Курц ще разгласи с коя партия ще стартира съдружни договаряния. Единодушно е мнението, че най-големи са възможностите на Австрийската партия на свободата. Според добре информиран източник на съвещание на управлението на националната партия, състояло се тази седмица, всички участващи са упорствали за коалиция с Партията на свободата. Изключение прави ръководителят на провинция Щирия Херман Шютценхофер, който ръководи провинцията в коалиция със социалдемократи. Ръководството на националната партия е гласувало цялостно доверие на Себастиан Курц за сформиране на държавно управление.

Съобщението за състояла се загадка среща сред Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе в сряда в дома на Щрахе в Клостернойбург край Виена и траяла три часа също подсказва, че нещата вървят в посока коалиция с националистите. Срещата бе доказана от Щрахе, който разяснява, че двамата политици са се опознали в персонален проект. Пред вестник "Курир " един от ръководителите на партията на свободата е декларирал: "Ако Курц се държи с Щрахе като с еднакъв, ще стане обединението, само че в случай че предяви огромни искания и се държи пренебрежително, нещата ще наподобяват по-различно. " Засега Себастиан Курц оставя без коментар разгласената от медиите загадка среща сред двамата политици.

Според стартирани в средите на Партията на свободата се усеща прочут песимизъм дали Народната партия фактически е нова или си остава остарялата мощна партия на апаратчици. Затова още преди първия диалог за доближаване Партията на свободата предявява искания за поста на министъра на вътрешните работи. Скептицизмът на националистите е дали Курц ще успее да разгради бюрокрацията в другите камари или ще се подчини на мощта на гилдиите.

Според Щрахе нещата се развиват към коалиция с неговата партия, защото "в неделя шестдесет % от гласоподавателите гласоподаваха за програмата на Партията на свободата ". В предизборните дуели той упрекна неколкократно Себастиан Курц, че му е преписал програмата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР