Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на

...
Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на
Коментари Харесай

Президентът на Австрия възложи на Себастиан Курц мандат да състави правителство

Президентът на Австрия Александер ван дер Белен разпореди през днешния ден на ръководителя на Австрийската национална партия (АНП) Себастиан Курц да сформира държавно управление, предадоха ДПА и ТАСС.

"Искам да сформира държавно управление, което да има смелостта и волята за същинска смяна в Австрия ", сподели след церемонията 31-годишният Курц. Досега той беше външен министър в съдружното държавно управление със социалдемократите, ръководено от техния водач Кристиан Керн. Но поради враждата сред Керн и Курц надали в този момент ще бъде възобновена същата центристка коалиция.

На парламентарните избори в неделя победи АНП и измести Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) като водещ политически индивид в страната, а крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) също се показа доста добре. Въпреки че консерваторите и десницата имат сходни възгледи по имиграцията и намаляването на подоходните налози, към този момент Курц не разкрива желанията си и декларира, че ще стартира проучвателни диалози с всички партии.

Социалдемократът Керн съобщи, че е изключено неговата партия да се съюзи с десницата, с цел да осуети упоритостите на Курц и договарянията му с АНП. "Шансовете да се случи това са близки до нулата ", сподели канцлерът в оставка Керн, като акцентира идеологическите разминавания с десницата по миграцията и стопанската система.

Според окончателните данни от изборите на 15 октомври АНП е получила 31,5 на 100, следвана от АСДП - с 26,9 и АПС с 26 %. В Националния съвет влязоха и партиите "Нова Австрия " (НЕОС) и "Листата на Петер Пилц " с 5,3 и 4,4 на 100 надлежно, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР