Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на

...
Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на
Коментари Харесай

Първанов: Защо Радев не свика дори един Консултативен съвет за коронавируса?!

Президентът е такава фигура, която би трябвало да бъде обединител на нацията, да въплъщава единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той би трябвало да бъде и коректив на държавното управление. Това показа в утринния блок на Българска национална телевизия някогашният държавен глава Георги Първанов.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка съпротива на държавното управление, какъвто е бил в последните четири години.

Не може да имаме други упования, откакто такива са били първите му четири години. Има един тъничък миг, обвързван с парламентарните избори. Президентът споделя, че не трябва да има подмолни дейности, само че без договаряния няма по какъв начин да стане. Толкова спорни са партиите, които се обрисуват като бъдещи парламентарни обединения, че няма по какъв начин да няма тежки договаряния. Надявам се на взаимни отстъпки в името на националния интерес на страната, а президентът би трябвало да бъде медиатор – и обществен, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на държавното управление, Народното събрание и синдикатите и бе открита вярната формула. С други думи, президентът би трябвало да има споделена отговорност, разяснява Първанов. Той риторично попита за какво Радев не е свикал даже един Консултативен съвет за ковид.

,,Нормално е в предизборна конюнктура да се приказва по-малко за обединения. Това се прави откакто са ясни изборните резултати. Но е реалност, че има прекомерно тежка непоносимост в българската политика. Така беше и през 2005 година, когато формирахме тройната коалиция'', означи някогашният президент.

На въпрос за коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия Георги Първанов бе безапелационен, че такава е невъзможна

Скептик съм, такава коалиция не е допустима. Хората, които са представлявани от тези партии, сътвориха прекомерно огромна непоносимост между тях, отвърна той.

,,Не одобрявам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм последовател на по-твърдите ограничения досега, когато излезем от обстановката. Като цяло Щабът се оправя нелошо, само че в този момент обстановката става трагична. Решението на този проблем би трябвало да оставим на специалистите'', разяснява той думите на доцент Мангъров за " съчките " и развиването на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни честни цели и точно към това се сплотиха доста ярки и мощни фигури и бих желал този облик на АБВ да бъде непокътнат. По-добре да си по-малко известен, само че да останеш почтен'', отговори Първанов на въпрос дали настоящето управление на АБВ търси предизборна известност около кандидатурата на доцент Атанас Мангъров.

Тези, които желаят да надвият Борисов на напред, просто го подценяват, сподели Първанов за съперниците на премиера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР