Байдън издава изпълнителна заповед, ограничаваща инвестициите на САЩ в китайски технологии

...
Президентът Джо Байдън в сряда подписа изпълнителна заповед, която тясно
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън в сряда подписа изпълнителна заповед, която тясно ще забрани определени инвестиции на Съединените щати в чувствителни технологии в Китай и изисква правителството уведомление за финансиране в други технологични сектори.

Байдън каза в писмо до Конгреса, че обявява национално извънредно положение, за да се справи със заплахата от напредък от страна на страни като Китай „в чувствителните технологии и продукти, критични за военните, разузнаването, наблюдението или кибернетични възможности“.< /p>

Дългоочакваната заповед упълномощава министъра на финансите на САЩ да забрани или ограничи някои американски инвестиции в китайски предприятия в три сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и определени системи с изкуствен интелект.

Висши служители на администрацията казаха, че усилията произтичат от цели за национална сигурност, а не от икономически интереси, и че категориите, които обхваща, са тесни по обхват. Заповедта има за цел да ограничи способността на Китай да използва американски инвестиции в своите технологични компании, за да обнови армията си, като същевременно запазва по-широки нива на търговия, които са жизненоважни за икономиките на двете нации.

Изглежда, че САЩ и Китай са все по-затворени в геополитическа конкуренция, заедно с дълбоките си търговски отношения като двете най-големи икономики в света. Представители на администрацията на Байдън настояха, че нямат интерес от „отделяне“ от Китай. И все пак САЩ ограничиха износа на съвременни компютърни чипове, опитаха се да ограничат инвестициите в Китай и запазиха разширените мита, установени от бившия президент Доналд Тръмп.

Този ход може да подхрани напрежението между двете най-големи икономики в света, въпреки че американски служители настояха, че забраните са предназначени за справяне с „най-острите“ рискове за националната сигурност, а не за разделяне на силно взаимозависимите икономики на двете страни.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър похвали заповедта на Байдън, като каза: „Твърде дълго американските пари помагаха за подхранването на възхода на китайската армия. Днес Съединените щати предприемат първа стратегическа стъпка, за да гарантират, че американските инвестиции няма да отидат за финансиране на китайския военен напредък. Той каза, че Конгресът трябва да закрепи ограниченията в закона и да ги прецизира.

„Оръжие в името на националната сигурност“

Заповедта има за цел да попречи на капитала и експертизата на САЩ да помогнат за разработването на технологии, които биха могли да подкрепят военната модернизация на Китай и да подкопаят националната сигурност на САЩ. Фокусиран е върху частен капитал, рисков капитал, съвместни предприятия и инвестиции на зелено.

Повечето инвестиции, включени в заповедта, ще изискват правителството да бъде уведомено за тях. Някои транзакции ще бъдат забранени. Министерството на финансите заяви, че очаква освобождаване от „някои транзакции, включително потенциално тези в публично търгувани инструменти и вътрешнофирмени трансфери от американски майки към дъщерни дружества“.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на искане за коментар в сряда, но посолството каза в петък, че САЩ „обикновено политизират технологиите и търговските въпроси и ги използват като инструмент и оръжие в името на националната сигурност ”.

Регламентите ще засегнат само бъдещи инвестиции, но не и съществуващи, каза представител на администрацията пред информационната агенция Ройтерс.

Администрацията на Байдън заяви, че се е ангажирала със съюзниците и партньорите на САЩ, докато разработва ограниченията „и ще продължи да координира тясно с тях, за да постигне тези цели“. Той добави, че изпълнителната заповед отразява дискусиите със страните от Групата на седемте (G7).

Очаква се да бъде приложен през следващата година, каза човек, информиран за заповедта, след множество кръгове на обществен коментар, включително първоначален 45-дневен период за коментари.

Регулаторите планират да издадат предварително известие за предложеното създаване на правила, за да дефинират допълнително обхвата на програмата и период за коментари, за да поискат обществена обратна връзка, преди да направят официално предложение.


Източници казаха на Reuters по-рано, че инвестициите в полупроводници, които ще бъдат ограничени, се очаква да проследят правилата за контрол на износа за Китай, издадени от Министерството на търговията на САЩ през октомври.

Емили Бенсън от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), двупартийна организация за политически изследвания, каза, че очаква инвестициите в изкуствен интелект да бъдат забранени за военни потребители и употреби и че други инвестиции в сектора ще изискват само уведомление до правителството.

Бенсън каза, че тежестта ще падне върху администрацията да определи какви технологии за изкуствен интелект (AI) попадат във военната категория.

„Те ще трябва да начертаят линия какво представлява военно приложение на AI и да дефинират AI“, каза Бенсън, директор на проекта на CSIS за търговия и технологии.

Разпоредбите относно изкуствения интелект са все още в процес на разработване, каза лицето, информирано за заповедта. Човекът каза, че същото важи и за квантовите изчисления, но се очаква да забрани определени сензори и други неща, свързани с технологията.

Човекът добави, че може да има потенциални изключения, свързани с университетите и научните изследвания.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР