Президентът Джо Байдън пристигна в Индия за двудневна среща на

...
Президентът Джо Байдън пристигна в Индия за двудневна среща на
Коментари Харесай

Байдън опитва да се сближи с Индия, използва отсъствието на Китай и Русия в Делхи

Президентът Джо Байдън дойде в Индия за двудневна среща на Г-20 в миг на разделяне сред водещите международни стопански системи, надявайки се да се възползва от опцията, основана от отсъствието на водачите на Русия и Китай.Първата задача на Байдън след идването му е била среща на четири очи с индийския министър-председател Нарендра Моди в неговата резиденция. Байдън се стреми да схване напълно Индия като един от най-важните сътрудници за Съединени американски щати през 21-ви век и основен районен съдружник, който да се опълчи на Китай, заяви Си Ен Ен.

Представители на Белия дом нарекоха " отчаяние " за Индия обстоятелството, че президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин няма да вземат участие в срещата на върха този уикенд, само че прибавиха, че Съединените щати имат намерение да употребяват форума като опция за подсилване на връзките с останалите страни участнички. " Ще кажа, че съгласно мен за нашите индийски сътрудници е доста отчаяние, че те (Путин и Си – бел. ред.) не са тук, и признателност, че ние сме тук ", съобщи помощникът на президента на Съединени американски щати и координатор за Индо-Тихоокеанския район Кърт Кембъл малко след срещата на Байдън с Моди.

Вашингтон към момента изпитва дълбока угриженост по отношение на достиженията на Моди във връзка с правата на индивида и това, което мнозина считат за оттегляне от демокрацията в Индия, в това число рестриктивните мерки върху пресата. Докато Байдън летеше за Ню Делхи, чиновници на борда на Air Force One обявиха, че Индия е отхвърлила настояванията на Съединени американски щати за достъп на пресата до срещата на двамата водачи. " Лидерите още веднъж подчертаха, че споделените полезности на свободата, демокрацията, правата на индивида, приобщаването, плурализма и равните благоприятни условия за всички жители са от решаващо значение за триумфа, на който се радват нашите страни, и че тези полезности укрепват нашите връзки ", се споделя в взаимно изказване, оповестено след срещата.

Байдън и Моди оповестиха редица съглашения в региона на технологиите и търговията и приветстваха сключването на съглашения за продан на високи технологии, в това число в региона на полупроводниците, телекомуникациите и компютрите. Те също по този начин обявиха, че са уредили седмия и финален неуреден спор в границите на Световната комерсиална организация сред страните си.След срещата формалните лица означиха подобряването на връзките сред Индия и Съединените щати, описвайки ги като " изцяло изменени ", само че споделят, че Байдън въпреки всичко е притиснал Моди за положението на демокрацията в страната му.Кърт Кембъл сподели, че Байдън е декларирал доста ясно на Моди, че „ демокрацията е значим въпрос в двустранни връзки ".
" Индия продължава да бъде в развой на развиване и мисля, че ключът тук е да поддържаме оправдателен разговор и да подхождаме към някои от провокациите с известна доза примирение, като се имат поради някои от компликациите, с които сме се сблъсквали в личната ни страна ", сподели координаторът за Индо-Тихоокеанския район.

Байдън няма за цел да заличи разломите по време на престоя си в Ню Делхи. Но предвид на опълчването с Китай той се надява да убеди разединения свят, че Съединените щати остават зает и скъп сътрудник.Президентът на Съединени американски щати дойде в Делхи в миг, когато социологическите изследвания в Съединени американски щати не демонстрират удобен резултат за него. Проучване на Си Ен Ен, оповестено в деня на заминаването му, демонстрира, че две трети от гласоподавателите на демократите не са склонни да го поддържат като претендент за президентските избори през 2024 г.Съветниците на Байдън считат, че интензивността му на международната сцена може да помогне на акцията му. Въпреки това, разтърсените политически позиции на президента накараха сътрудниците му, изключително в Европа, да се чудят какво ще последва през идната година и дали обещанията на Байдън за мощна роля на Съединени американски щати в света ще бъдат подкрепени./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР