Проверка на фактите: Байдън разказва три фалшиви лични анекдота в икономическа реч

...
Президентът Джо Байдън направи три фалшиви твърдения за собственото си
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън направи три фалшиви твърдения за собственото си минало в реч във вторник в Милуоки.

Речта беше фокусирана върху икономиката и Закона за намаляване на инфлацията, който президентът подписа преди една година в сряда, и икономическите му твърдения в подготвеното обръщение бяха почти напълно точни. Но той също така добави три фалшиви лични анекдота, включително два, които преди това бяха развенчани, продължавайки навика си да неточно рекламира биографията си.

Освен това Байдън повтори една фалшива и по-рано развенчана политическа хвалба. Както направи по-рано тази година и по време на междинните избори през 2022 г., той погрешно заяви, че е намалил значително държавния дълг, който всъщност се е увеличил значително по време на неговото президентство. Той отново смесваше дълга с дефицита; Белият дом направи корекция в официалната стенограма, както направи преди това със стенограма през февруари, когато Байдън направи същото.

Ето проверка на фактите на неговите забележки във вторник.

Друго предаване на историята на Amtrak

Байдън отдавна е известен като поклонник на Amtrak, влаковата услуга, която използваше през 36-те си години като американски сенатор, за да пътува между Вашингтон и дома си в Делауеър. Най-малко девет пъти като президент той е разказвал ярка лична история за разговор, който твърди, че е имал по време на вицепрезидентството си с кондуктор на Amtrak на име Анджело Негри.

Освен, както CNN посочи през 2021 г., този разговор не би могъл да се случи – защото Негри е бил починал по времето, когато разговорът е трябвало да се проведе.

Във версията на историята, която Байдън разказа във вторник, той каза, че в шестия или седмата година от неговия вицепрезидент, заглавие във вестник обяви, че той е пропътувал почти 1,2 милиона мили със самолети на военновъздушните сили. Той каза, че когато след това „се качваше на влака, за да се прибере вкъщи и да види майка ми, която беше болна и в хоспис в дома ми“, мъж, когото идентифицира като „Анг“, прякорът му за Негри, „идва и си отива , „Джоуи, скъпа“ и ме хваща за бузата.“ Байдън каза, че смята, че Тайните служби ще застрелят Негри.

След това Байдън каза: „И аз казах „Не, не, не, не.“ Казах „Какво има, Анг?“ Той каза: „Ние просто – прочетох това нещо за… над един милион мили със самолети на ВВС.“ Той каза: „По дяволите, знаеш ли колко мили си пропътувал с Amtrak?“ Аз казах: „Не, Анг. Не знам.“ Той каза: „Току-що имахме пенсионна вечеря в Нюарк.“ Той каза: „Пътувал си сто – средно 117 дни в годината, отиване и връщане, 300 мили на ден, 36 години. Това са 1 285 000 мили. Не искам да чувам повече за военновъздушните сили!“

Тълпата реагира със смях и аплодисменти, а Байдън каза: „Истинска история, кълна се в Бога.“ Но това не е истинска история.

Първо фактите: Историята на Байдън е невярна по два начина. Първо, както CNN и други посочиха преди, той не би могъл да има този обмен с Негри: Байдън не е достигнал границата от милиони прелетени мили като вицепрезидент до септември 2015 г., според него, но Негри е имал. Второ, както CNN също отбеляза преди, майката на Байдън не е била болна в дома му по времето, когато той достигна крайъгълния камък за милиони прелетени мили. Всъщност тя имаше .

Заведената дъщеря на Негри, Олга Бец, каза пред CNN през 2021 г., че Негри и Байдън наистина са приятели. Тя каза, че Негри „обожава“ Байдън и каза, че Байдън е „много внимателен и любезен с диригентите; познаваше всички по име. Тя предостави и снимка на Байдън, който е домакин на парти за пенсионирането на Негри в офиса му в Сената през 1993 г.

Въпреки това Байдън разказва фалшива история за своя покоен приятел повече от две години. Писахме през 2021 г., че Байдън може да е запомнил погрешно подробностите от някакъв истински разговор, който е имал с Негри преди смъртта на Негри през 2014 г., или да е объркал Негри с друг служител на Amtrak, с когото е разговарял през 2015 или 2016 г. След многобройни медийни проверки на фактите обаче сега той имаше достатъчно време да се коригира.

Белият дом не отговори веднага в сряда на искане за коментар за тази статия. Когато през 2021 г. Карин Жан-Пиер, сега прессекретар на Белия дом, беше попитана за съобщения, че историята на Байдън за Негри е неточна, тя каза: „Не съм виждала това. Но дългата история на президента с Amtrak и признателността към трудолюбивите служители е много добре известна.“

Раждането на Байдън и смъртта на дядо му

Байдън също повтори версия на семеен анекдот, който разказа през април. Той каза във вторник, че дядо му, който е работил като изпълнителен директор на петролна компания, е починал само няколко дни преди самият той да се роди в същата болница.

„И между другото, моят дядо Байдън, който почина много млад – той беше – почина в болницата, в която се родих, шест дни преди да отида там, имам предвид преди да се родя“, каза Байдън.

Първо фактите: твърдението на Байдън е невярно по два начина, както консервативните медии, когато Байдън каза, че дядо му „е починал в същата болница, в която съм роден, две седмици преди да се родя“. Неговият дядо по бащина линия, който е работил в петролната индустрия, Джоузеф Хари Байдън, ; президентът е роден повече от година по-късно, през ноември 1942 г. – и в друга болница, .

Дядото на Байдън по майчина линия, Амброуз Джоузеф Финеган, наистина е починал в болницата Скрантън, където е роден президентът, но през 1957 г., когато президентът е бил на 14 години.

Байдън и един Питсбърг срутване на мост

Рекламирайки инвестициите на администрацията си в инфраструктурни проекти в цялата страна, Байдън се позова на срутване на мост през 2022 г. в Питсбърг – и твърди, че лично е видял как мостът пада.

„Много ти беше с мен, когато бях в Питсбърг. И, между другото, Питсбърг е „Градът на мостовете“. В Питсбърг има повече мостове, отколкото във всеки друг град в Америка. Гледах как мостът се срутва. Стигнах там и видях как се срутва. На повече от 200 фута над земята, минавайки над долина и се срути“, каза Байдън.

Първо фактите: Не е вярно, че Байдън „е стигнал там и е видял как се срутва .” Сривът е станал преди 7 часа сутринта на 28 януари 2022 г., повече от шест часа за планирано посещение, което включва реч за икономиката и инфраструктурата. Той след 13ч. онзи ден.

Така че Байдън можеше точно да каже, че е бил свидетел на щетите от срутването. Но твърдението му, че „Стигнах там и видях как се срива“, не е вярно.

Байдън и националният дълг

Байдън твърди: „И за разлика от последния президент, в моите първи два години на поста, дори с всичко, което направихме – аз съм първият, който намали федералния дълг с $1 трилион $700 милиарда.“

Първо фактите: Това е невярно , както имплицитно Белият дом, като зачеркна думата „дълг“ и я замени с „дефицит“. Както CNN, когато Байдън направи почти идентично твърдение, Байдън не е намалил (натрупването на федерални заеми плюс дължимите лихви); всъщност националният дълг се е увеличил от около 27,8 трилиона долара в първия ден на Байдън на поста през 2021 г. до , въпреки че е важно да се отбележи, че увеличенията на дълга са . Това е федералният – едногодишната разлика между разходите и приходите – който е намалял с приблизително $1,7 трилиона между фискалната 2020 г. и фискалната 2022 г., от около $3,1 трилиона до около $1,4 трилиона.

И дългът спрямо объркването на дефицита не е единственият проблем с твърдението на Байдън.

Както CNN многократно отбелязва, е силно съмнително колко заслуги заслужава Байдън за спада на дефицита от $1,7 трилиона, тъй като спадът се случи преобладаващо, защото извънредните разходи за пандемия от края на администрацията на президента Доналд Тръмп изтекоха, както беше планирано. Всъщност независими анализатори казват, че собствените нови закони и действия на изпълнителната власт на Байдън значително са увеличили текущите и прогнозираните бъдещи дефицити, а не са намалили тези дефицити.

Можете да прочетете повече тук и тук.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР