Президентът Джо Байдън нападна бившия президент Доналд Тръмп за това,

...
Президентът Джо Байдън нападна бившия президент Доналд Тръмп за това,
Коментари Харесай

Байдън произнесе пламенна реч За състоянието на съюза

Президентът Джо Байдън атакува някогашния президент Доналд Тръмп за това, че се е кланял на Русия, не се е интересувал от пандемията с COVID-19 и е потулил нападението в Капитолия от 6 януари в речта си " За положението на съюза ", в която изложи причините за преизбирането си през 2024 година


Байдън, говорейки пред взаимно съвещание на Камарата на представителите и Сената, стартира изявлението си с директна рецензия към Тръмп за мненията, в които приканва съветския президент Владимир Путин да нахлуе в други страни от НАТО, в случай че не харчат повече за защита.

" Сега моят предходник, някогашен президент републиканец, споделя на Путин, изтъквам: " Правете каквото желаете ", сподели Байдън. " Смятам, че това е възмутително, рисково и недопустимо. "

Байдън, който упорства Конгресът да даде в допълнение финансиране на Украйна за войната ѝ с Русия, също имаше обръщение към Путин: " Няма да си тръгнем ", сподели той.

Президентът направи контрастност с Тръмп, неговия републикански кандидат на изборите на 5 ноември, във връзка с демокрацията, правото на аборт и стопанската система по време на речта, която демократите преглеждат като значим късмет за Байдън да упорства за втори мандат пред рядка телевизионна публика от милиони американци.

В началото на речта си Байдън стартира с мощни офанзиви. Той упрекна Тръмп и републиканците, че се пробват да пренапишат историята за протеста в Капитолия на 6 януари 2021 година от поддръжници на някогашния президент, които желаят да провалят успеха на Байдън през 2020 година

" Моят предходник и някои от вас тук се пробват да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя ", сподели Байдън, което е сигнал, че ще акцентира на въпроса по време на акцията си за преизбиране. " Не можеш да обичаш страната си единствено когато печелиш ".

Той също по този начин укори републиканците, че се пробват да анулират наредбите за опазване на здравето в границите на Закона за наличното опазване на здравето, прочут още като " Обамакеър ", и че усилват недостига, и ги порица, че са взели пари от законодателството, на което са се противопоставили.

Страдащ от невисок рейтинг, Байдън се сблъсква с недоволството на прогресивните среди в партията си по отношение на поддръжката му за Израел във войната му против Хамас и на републиканците по отношение на позицията му по въпросите на имиграцията, само че настроението измежду демократите в залата беше възторжено. Те посрещнаха Байдън с крясъци и овации, което го накара да се пошегува, че би трябвало да си тръгне още преди да е почнал.

Междувременно Тръмп изпращаше непрекъснат поток от известия, в които обругаваше Байдън на своята обществена платформа " Истината ". " Той наподобява толкоз сърдит, когато приказва, което е линия на хората, които знаят, че " губят " - написа Тръмп. " Гневът и виковете не са потребни за обединяването на страната ни! "

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Байдън (81 г.) и Тръмп (77 г.) са с близки резултати в конкуренцията. Повечето американски гласоподаватели не са въодушевени за реванша, откакто Байдън победи Тръмп преди четири години.

Тръмп, който е изправен пред голям брой престъпни обвинявания, до момента в който се бори за преизбиране, съобщи, че възнамерява да накаже политическите си врагове и да депортира милиони мигранти, в случай че завоюва втори мандат в Белия дом. Представителят на републиканците Трой Нелс носеше тениска с лика на Тръмп и думите " Никога не се предавай ".

Речта може да се окаже най-голямата сцена на президента демократ, с цел да доближи до гласоподавателите, които обмислят дали да гласоподават за него, да изберат Тръмп или да не вземат участие в изборите. Ники Хейли, последната останала съперница на Тръмп за президентската номинация на партията му, се отхвърли от надпреварата.

Байдън акцентира поддръжката си за правото на аборт и даде обещание да го трансформира в закон на страната, в случай че американците гласоподават за задоволително демократични законодатели, които да създадат това.

Той също по този начин се стремеше да усъвършенства репутацията си по отношение на силата на американската стопанска система и възобнови устрема си да накара богатите американци и корпорации да заплащат повече налози, като показа оферти, включващи по-високи минимални налози за фирмите и американците с благосъстояние над 100 млн. $.

Подобна данъчна промяна е малко евентуално да бъде призната, в случай че демократите не завоюват мощно болшинство в двете камари на Конгреса на вота през ноември, което не се чака.

Байдън предложи нови ограничения за понижаване на разноските за жилища, в това число данъчен заем в размер на 10 000 $ за купувачите на първо жилище - самопризнание за терзанието на потребителите от високите лихвени проценти по ипотечните заеми - като в същото време се похвали с икономическия прогрес на Съединени американски щати по време на мандата си.

Икономиката на Съединени американски щати се развива по-добре от тази на множеството страни с високи приходи, като продължава да се усилва броят на работните места и потребителските разноски.

Въпреки това гласоподавателите на републиканците декларират пред социолозите, че са мощно недоволни от стопанската система, а американците като цяло дават на Тръмп по-добри оценки в анкетите по стопански въпроси.

Очакваше се Байдън да се опита да охлади гнева на доста демократи поради поддръжката си за израелската атака в Газа след офанзивите на " Хамас " на 7 октомври. По време на речта си той разгласи, че американските военни ще изградят пристанище на средиземноморския бряг на Газа, с цел да получават филантропична помощ по море, оповестиха пред кореспонденти американски чиновници. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести Израел, че не може да употребява помощта като " разменна монета ", като насочи апел за неотложно краткотрайно преустановяване на огъня с Хамас в кървавата война в Газа.

" На управлението на Израел споделям следното - филантропичната помощ не може да бъде второстепенно основание или разменна монета. Защитата и спасяването на почтени животи би трябвало да бъдат приоритет ", съобщи американският президент.

Байдън още веднъж съобщи, че Израел има право да нападна " Хамас ", която управлява линията Газа, поради масираната офанзива на 7 октомври и сподели, че бойците " биха могли да прекратят този спор през днешния ден ", като освободят заложниците. Но той назова въздействието на войната върху цивилните в Газа " сърцераздирателно ". " Работих без спиране, с цел да установя неотложно преустановяване на огъня, което да продължи шест седмици ", сподели той.

Байдън употребява речта, с цел да упорства още веднъж за пакет от 95 милиарда $ за оръжия за Украйна и помощ за Израел, който е блокиран от републиканския ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Сред гостите на брачната половинка на президента за речта беше шведският министър-председател Улф Кристерсон, който беше във Вашингтон, до момента в който Швеция публично се причислява към НАТО на 7 март, две години след съветското навлизане в Украйна - което демонстрира, че Байдън ще приказва за поддръжката си за алианса за сигурност, което е още един контрастност с Тръмп.

Сред другите посетители на Белия дом бяха хора, наранени от рестриктивните мерки за ин витро оплождане или абортите, деец от нападението против чернокожи стачкуващи през 1965 година в Селма, Алабама, президентът на Обединените автомобилни служащи Шон Фейн и др./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР