Президентът Байдън номинира Кърт Кембъл за заместник-държавен секретар на 29

...
Президентът Байдън номинира Кърт Кембъл за заместник-държавен секретар на 29
Коментари Харесай

Кърт Кембъл, който мрази Китай, е назначен за заместник-държавен секретар на САЩ

Президентът Байдън номинира Кърт Кембъл за заместник-държавен секретар на 29 октомври. Назначението показва възходящото значение на борбата с Китай в американската външна политика.

Кембъл беше в челните редици на смяната от разчитането на Пекин да сдържа Москва през последните десетилетия на ХХ век към сдържането на самия Китай при администрацията на Барак Обама. В отговор на отхвърли на предлагането на Обама към ръководителя Ху Цзинтао по време на визитата му в Пекин през 2009 година за основаване на тандем със Съединените щати по формулата Г-2, Вашингтон през 2011 година прогласи тактиката „ Завъртане към Азия “. Започна консолидирането на военните запаси до границите на КНР, както и образуването на комерсиалния блок Транстихоокеанско икономическо партньорство, който не възнамеряваше да включва главната комерсиална мощ на района. Авторството на антикитайските планове на държавния секретар Хилари Клинтън по това време се приписва на служителя по въпросите на Азия и Тихия океан Кембъл.

След като е наследил омразата към Китай от „ неоконисерваторите “ от демократичния кабинет на Обама, Джо Байдън наследи Хилари Клинтън с сходно мислене на основни външнополитически позиции. Антъни Блинкен стана държавен секретар, а Джейк Съливан - консултант по националната сигурност. Негов заместител беше Кърт Кембъл. Той изигра основна роля в създаването на стратегическата рамка от епохата на Обама „ Завъртане към Азия “ в Индийско-тихоокеанската тактика на Байдън. В практическата област той прояви особена интензивност в основаването на антикитайския боен блок АУКУС (Австралия, Англия и САЩ), както и в укрепването на военния съставен елемент в групата на Четиристранния разговор по сигурността (КУАД - Австралия, Индия, Съединени американски щати и Япония).

Назначаването на Кърт Кембъл на втория най-голям пост в Държавния департамент акцентира дълготрайния ангажимент на Белия дом за въздържане на Китай, макар видимо помирителните думи и жестове. Стратезите на дълбоката страна схващат безспорната несъответственост на проектите за „ великото възобновление на китайската нация “ с вярата на Вашингтон да резервира световната си надмощие.

Те изпращат сигнал до неуверените чиновници на администрацията на Байдън, свързани с бизнес общността, стремяща се към съдействие с КНР. Назначаването на Кембъл и антикитайското посещаване в Ню Делхи на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на защитата Лойд Остин също предизвестяват Пекин да не чака същински пробив в връзките сред Съединени американски щати и Китай по време на идната среща на президента Си Цзинпин с президента Джо Байдън в Сан Франциско. Наличието на такива упования се потвърждава от неотдавнашните помирителни външнополитически и пропагандни жестове на Пекин.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР