Президентът Александър Вучич каза, че Франция и Германия насърчават Сърбия

...
Президентът Александър Вучич каза, че Франция и Германия насърчават Сърбия
Коментари Харесай

Признавате Косово – влизате в ЕС. Според сръбския президент Франция и Германия притискат Белград

Президентът Александър Вучич сподели, че Франция и Германия предизвикват Сърбия да разреши на своята някогашна провинция Косово да се причисли към интернационалните институции и организации, в това число Организация на обединените нации, като в подмяна оферират по-бързо приемане в Европейския съюз. Той приказва на конференция в Белград в събота.

Според Вучич сходно решение е недопустимо за Белград и опонира на конституцията на Сърбия. Нито Париж, нито Берлин удостоверяват да са създали такова предложение.

„ Целта е Сърбия да разреши на Косово да се причисли към всички интернационалните институции и организации, в това число към Организация на обединените нации “, сподели Вучич на конференция в Белград на 8 октомври. „ В подмяна на това Сърбия ще получи бързо влизане в Европейски Съюз и евентуално обилни стопански изгоди. "

Вучич и неговата ръководеща Прогресивна партия не одобряват декларацията на Прищина за суверенитет от 2008 година и водят акция против признаването на Косово от други страни към този момент десетилетие.

По време на изказването си Вучич призна вредите, които тази позиция на Белград може да нанесе на Сърбия. Той сподели, че е допустимо в последна сметка цената на опълчването на косовската самостоятелност да надвиши сръбските възражения.

Той даде обещание, че страната „ ще се придържа към [нашата политика за Косово], до момента в който вредите, породени на Сърбия, станат толкоз по-големи, че ще би трябвало да приемем друга действителност “.

„ Може би едно бъдещо държавно управление ще вземе друго решение “, сподели още той.

Формално Република Косово е юридически самостоятелна област в състава на Република Сърбия, само че не се ръководи от Белград, а като протекторат на Организация на обединените нации от Косовската война през 1999 година

Косово афишира независимостта си на 17 февруари 2008 година и е приета от България и други страни, 22 от които са страни-членки на Европейски Съюз (Европейски съюз), както и от Съединени американски щати и Канада и Австралия. През 2008 година по самодейност на Сърбия Организация на обединените нации сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно оповестената самостоятелност от страна на Прищина, не опонира на интернационалното право. Съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушаване на интернационалното право. През 2010 година Сръбският парламент приема резолюция, в която декларира, че все пак решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Косовската война е въоръжен спор през 1998 – 1999 година сред стремящото се към автономия на Косово албанско болшинство в региона и държавното управление на Съюзна република Югославия. Конфликтът завършва чак след намесата на НАТО и Организация на обединените нации и води до гибелта на стотици хора.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР