Президента на Молдова Мая Санду заяви, че информацията на нейния

...
Президента на Молдова Мая Санду заяви, че информацията на нейния
Коментари Харесай

Президентът Мая Санду оповести руски план за преврат в Молдова

Президента на Молдова Мая Санду съобщи, че информацията на нейния украински сътрудник Володимир Зеленски за опасност от дестабилизация в страната, обвързвана с Русия, е доказана от молдовските специфични служби, съобщи ТАСС.

Миналата седмица Зеленски съобщи, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наименуван от него " съветски проект за разрушение на политическата обстановка в Молдова ". По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, по кое време и посредством какви дейности " счита да разбие Молдова " и " самичък да поеме надзор над нея ". В отговор представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в петък, че не знае какво е имал предвид  Володимир Зеленски. " За това би трябвало да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем защо става дума ", сподели той, запитан дали има подобен проект или става дума за дезинформация.

Санду съобщи през днешния ден на брифинг, че документи, получени от украинските сътрудници на Молдова, издават " положително документиране тук-там и логистични аспекти за тези вредителски дейности.

Според Санду проектът е предвиждал присъединяване на подготвени от военните диверсанти, маскирани като цивилни, които щели да извършат насилствени дейности, да атакуван някои държавни здания и да вземат заложници , съобщи Молдпрес.

" Чрез насилствени дейности, маскирани под митингите на така наречен съпротива, трябваше да се наложи промяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински сътрудници, демонстрират положително документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни дейности ", съобщи Санду.

" Също по този начин проектът включва потреблението на хора отвън страната за насилствени дейности. Материалите съдържат указания за разпоредбите за влизане в Република Молдова на жители на Руската федерация, Република Беларус, Сърбия и Черна гора ", добави Мая Санду.

Президентът означи, че при реализирането на проекта създателите щели да разчитат на вътрешни сили, изключително на групировката " Шор ", някои ветерани, някогашни чиновници на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с олигарха Владимир Плахотнюк .

" Целта на тези дейности е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с противозаконна, което би сложило страната ни разполагаем на Русия, с цел да се спре процесът на европейска интеграция, само че и с цел да може Молдова да бъде употребена от Русия във войната против Украйна ", съобщи Санду "

Президентът добави, че всички участници в тези дейности против страната и тези, които ги пазят, би трябвало да бъдат разследвани, и  прикани молдовския парламент бързо да даде нови компетенции на тайните служби на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР