Президент без програма, бледи конкурентни кандидати, съмнителни условия за гласуване:

...
Президент без програма, бледи конкурентни кандидати, съмнителни условия за гласуване:
Коментари Харесай

Германска политоложка: Това ще са най-манипулираните избори в постсъветска Русия

Президент без стратегия, бледи конкурентни претенденти, съмнителни условия за гласоподаване: резултатът от изборите в Русия ще бъде манипулиран във всяко едно отношение. Това заяв ив изявление за немската тв ARD специалистът по Русия Сабине Фишер. Тя е старши теоретичен помощник в изследователската група за Източна Европа и Евразия в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност. Нейните проучвания са ориентирани към съветската външна политика и политика на сигурност и нерешените спорове в източните съседи на Европейски Съюз. Фишер е създател на книгата „ Шовинистичната опасност: съветските войни и отговорите на Европа “.

Путин няма предизборна стратегия в същинския смисъл на думата и на вятъра бихте търсили такава на предизборния му уеб страница, показва Сабине Фишер.
Програмата на Путин е самият Путин
Тя е обвързвана с одобряване на неговото ръководство, което продължава 24 години. В Русия към този момент не се прави политика. През последните 15-20 години властническият режим отстрани всяка форма на политически спор с различни позиции в общественото пространство, в което обществото може да взе участие, тъй че на Путин не му е належащо да предлага стратегия, декларира тя.

„ В обръщението си към Федералното заседание той за следващ път даде ясно да се разбере, че цялата орис, бъдещето на Русия зависи от войната - и от самия него като персона и от властническото му ръководство “, споделя още експертката.

Според нея Путин към момента е подкрепян от болшинството в обществото. Въпреки това би трябвало да се допусна, че резултатът от тези по този начин наречени избори ще бъде манипулиран до дъно.

„ Има самостоятелни съветски социолози, които се пробват да дефинират настроенията в обществото, и те приказват почти за разделяне на съветското общество на 25-50-25 %. 25 % са твърди поддръжници на войната, по-късно огромна група по средата от към 50 %, която по принцип може да бъде манипулирана, евентуално поддържа Путин с болшинство и евентуално би се отвърнала от Путин в друга политическа обстановка. И по-късно има още 25 %, които са срещу войната и режима, само че единствено дребна част от тях са подготвени да станат дейни в името на убежденията, рискувайки по този начин свободата и даже живота си.

В последна сметка резултатът от изборите евентуално ще бъде към 80 % за Путин, тъй че да бъде надминат резултатът от изборите през 2018 година, само че действителната поддръжка евентуално ще бъде доста по-ниска, счита Фишер.

Новият си мандат президентът ще употребява на първо място, с цел да продължи войната, счита тя. „ В началото на тази трета година на война всичко в Русия, вътрешната политика и всички аспекти на външната политика, е подчинено на войната. Това сигурно не беше проектът, когато през февруари 2022 година стартира цялостната инвазия. Но упованията за блицкриг се оказаха пагубна илюзия. До момента Русия не е съумяла да завоюва тази война и по тази причина ще подчини насочването на всички области на политическия живот на победното привършване на тази война даже и след тези избори “

Според нея към този момент поддръжката за войната е постоянна. Това обаче може рязк ода се промени, в случай че икономическат аситуация мощно се утежни.

„ През есента на 2022 година, а също и през първата половина на 2023 година, видяхме, че в случай че съветските въоръжени сили са подложени на напън в Украйна, това незабавно има вътрешнополитически последствия. Когато тогава Путин разгласи частична готовност, това провокира мощен отпор – демонстрации и стотици хиляди, които напуснаха страната. Конфликтът сред шефа на „ Вагнер “ Евгений Пригожин и Министерството на защитата и Генералния щаб напролет на 2023 година, който приключи с протест, също бяха моменти на неустойчивост, които имаха доста общо със обстановката на бойното поле в Украйна. Но до момента в който нещата във войната вървят добре за съветския режим, той не би трябвало да се опасява, че ще се появи някаква забележителна съпротива във вътрешен проект “, счита Фишер.

Тя показва и че към този момент съветските управляващи се оправят с набирането на бойци без изключително огромна готовност, а Путин изчаква изборите в Съединени американски щати. Надеждата му е, че при победа на Тръмп, поддръжката на Запада за Украйна ще се срине.

Но не всичко е напълно несъмнено за Путин. Кандидатурите на Борис Надеждин и Екатерина Дунцова за президент демонстрираха, че има капацитет за митинг против ръководството му. „ В подтекста на тези потулени кандидатури стана явно, че в съветското общество съществува отмалялост от войната и капацитет за обществена готовност против войната. Това се видя и по време на погребението на Алексей Навални и по-специално в поддръжката за Борис Надеждин. Повече от 200 000 души са поели високия персонален риск да отидат и да поддържат кандидатурата му с подписите си. Тези, които не са се осмелили да рискуват, само че го поддържат, евентуално са в пъти повече. “

В последна сметка на изборите се явяват трима претенденти, от които двама са без безусловно никаква политическа тежест - Николай Харитонов от Комунистическата партия, заместник-председателят на Думата Владимир Даванков с партията си " Нов народ " и Леонид Слуцки от дяснопопулистката ЛДПР.

Това е чиста симулация на конкуренция, безапелационна е Фишер. „ Това е, което отличава тези избори от всички предходни президентски избори. В тях постоянно е било ясно, че ще завоюва претендентът на властта, т.е. най-много Путин, а през 2008 година Дмитрий Медведев. Но с изключение на систематичните съперници, постоянно е имало един или двама играчи от несистемната съпротива, които са можели да се кандидатират. На тазгодишните избори даже това няма да бъде разрешено “, декларира тя.

„ Според мен това са най-манипулираните избори, които са се провеждали в постсъветска Русия. На процедурно и техническо равнище режимът доразви инструментите си за операция. Изборният ден към този момент не е един ден, а три дни. Това дава опция за всевъзможни операции. Електронното гласоподаване беше разширено. И тук може да се допусна, че ще има всеобщи операции. Но огромната операция не се прави в деня на изборите, а в интервала преди изборите - с изцяло манипулирано и следено поле от претенденти. Контекстът на тези избори е резултат от дълга наклонност, която се форсира и задълбочи трагично през 2022 година Русия през днешния ден е тирания. Това са избори в тази диктаторска система. Има война, от 2022 година има военна цензура, въобще няма самостоятелни медии и няма самостоятелен мониторинг на изборите. “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР