През зимния сезон може да настъпи измръзване, особено на откритите

...
През зимния сезон може да настъпи измръзване, особено на откритите
Коментари Харесай

Първа помощ при измръзване и хипотермия


През зимния сезон може да настъпи измръзване, изключително на откритите елементи на тялото – ръце, крайници, нос, уши, под въздействието на ниските температури, вятъра, влажността.

Хипотермията е по-сериозно положение и настава, когато телесната температура падне под 35 градуса. Тялото прави старания да увеличи температурата си, като движи мускулите (треперене).

Умерената хипотермия може да претърпи цялостно назад развиване. Тежка хипотермия е налице, когато температурата спадне под 30 градуса. Изходът в такива случаи е съдбовен.

В началото се следят трептене, студена, бледа и суха кожа, комплицираност, отмалялост и унесеност, дихателни нарушавания, загуба на схващане.

При тежка хипотермия са налице прекъсване на треперенето и лъжливо възприятие за стопляне, цялостна загуба на схващане, загуба на рефлекси, забавена сърдечна активност, мускулна вдървеност, посиняване на откритите елементи на тялото.

Задълженията на оказващия първа помощ:


Пострадалият би трябвало да бъде изместен на топло и изсъхнало място


Ако облеклата му са влажни, заменете ги незабавно със сухи


При опция затоплете тялото с потапяне на краката в топла вода (температурата на водата не трябва да е над 40 градуса!)


Сложете потърпевшия да легне в поза ембрион (така се губи минимум топлина), завийте го с одеало или термофолио, облечете му топли облекла. Ако е в схващане дайте му да пие топла напитка и богата на въглехидрати храна. В никакъв случай не давайте алкохол! Той уголемява кръвоносните съдове и кръвта нахлува в периферията на тялото, което основава чувсво на стопляне, а студената кръв от крайниците е изтласкана в тялото. Това може да докара до потрес и гибел.


Проверявайте виталните индикатори, до момента в който потърпевшият не бъде прегледан от доктор

Свързани публикации.. Как да помогнем на човек с измръзване? 0 Измръзване – какво се случва с тялото? 0 Какво е въздействието на студа върху кожата и кои са стадиите на измръзване? 0

Важно: Преохлаждането при възрастни хора може да се развива постепенно – в продължение на няколко дни. Затоплянето би трябвало да става последователно. Бързото и внезапно стопляне може да аргументи внезапно рухване на артериалното налягане. Задължително се консултирайте с доктор, защото признаците на измръзване могат да маскират положения като: инсулт или сърдечен припадък.

Измръзване при бебета се развива бързо, заради обстоятелството, че при тях терморегулацията е недоразвита, даже в затворено помещение. При преохлаждане кожата на бебето наподобява непроменена, само че то е извънредно умерено, сънливо и отхвърля да се храни, носа и краката са студени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР