През зимните месеци е нормално устните да бъдат по-сухи, да

...
През зимните месеци е нормално устните да бъдат по-сухи, да
Коментари Харесай

Сухите и напукани устни могат да бъдат сигнал за здравословни проблеми

През зимните месеци е обикновено устните да бъдат по-сухи, да се напукват. Студеният вятър и дехидратацията изсушават кожата и могат да напукат до кръв устните. През тези мразовити дни най-често използваме еликсир за устни, който да ги подхрани в дълбочина и да ги направи по-меки.
Но отвън тези неразположения породени от студа, положението на устните може да подскаже за редица здравословни проблеми, които другояче не виждаме.

Най-честите от тях са:

Ако балсамът за устни не оказва помощ и устните ви не престават да бъдат мощно напукани, евентуално имате анемия . Тя се дължи на недостиг на желязо в организма.

Напукани устни и леко цепнати ъгълчета на устата са признаци на диабет . При това заболяване високите равнища на глюкоза са причина за развиването на кандида. Тази зараза се отразява на положението на устните.

Ако усещате устните си извънредно чувствителни, това може да е симптом за проблем с нервите .

Много алергии провокират отичане, напукване и зачервяване на устните, като алергия към ядки, риба и морски блага и други. Любимите на доста дами газирани питиета също крият риск от алергия, тъй като някои от тях съдържат бензоена киселина (консервант).
Напуканите устни могат да бъдат съпроводени и с появяването на херпес, който подсказва за изживян стрес или слаба имунна система.

Когато устните са прекомерно бледи, евентуално е да имате проблеми със сърцето и белите дробове. Кислородът в кръвта е по-малко и това се отразява естествено и на типа на устните, които могат да бъдат и в леко синкав цвят.

Липсата на витамини в организма също се вижда по типа на устните.

Когато сухите устни са съпроводени с температура, отичане на лимфните възли, зачервяване на очите и езика, това може да подсказва и за болест на Кавазаки. Заболяване, което най-често се среща при деца (причините за появяването му остават към момента неясни). Открито в точния момент може да бъде излекувано.

Ако макар балсамът, който ползвате устните не усъвършенстват положението си, добре е да се консултирате с доктор. Не забравяйте да пиете задоволително вода и да консумирате повече витамини под формата на плодове и зеленчуци.

Източник: Аз-жената
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР