През зимата на 1877 г. един българин преминава от Южна

...
През зимата на 1877 г. един българин преминава от Южна
Коментари Харесай

Кой е човекът, превел руските войски през Балкана, за да освободят София?

През зимата на 1877 година един българин минава от Южна в Северна България през Стара Планина, с цел да се срещне с щаба на ген. Герко, с цел да им предложи да преведе Руските войски оттатък Балкана, които да освободят София. Кой е той, споделя неговия пра-пра внук.

Срещам се с Драгомир Якимов в Червен Бряг. Научавам, че родът ме у от Елешница, където е роден и прародител му Станоя Свръдльов. Става търговец, само че срещата му с Левски го трансформира в един от най-влиятелните дейци на Желявския революционен комитет. Познаващ до съвършенство пътищата през Стара планина, Станоя предлага на военачалник Гурко, който е блокиран от зимата в Орхание, да преведе войските през планината.
Драгомир Якимов: След като проучват информацията, ген. Гурко изпраща трите колони да влязат в София и първите две колони, на генералите Виниаминов и Каталей, ги води моя дядо. И те влизат, през Чурек и Потоп, в Софийското поле.
Веднага след сключване на Санстефанския кротичък контракт Станоя получава съветско имперско отличие. Медалът е сечен в Руския монетен двор.
Лично му го донася адютант на Гурко, носи го в Елешница и споделя - На оня българин, който ни преведе през Балкана, да му бъде занесен този орден.
Дочакал свободата, дядо Станоя става жертва на разразилия се спор сред русофили и русофоби. Принуден да напусне родната Елешница, той се преселва край Плавен, където продължава рода, за може през днешния ден внукът ме да опише неговата история.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР