През юни той ще навърши 95 години и е най-богатият

...
През юни той ще навърши 95 години и е най-богатият
Коментари Харесай

Удивителна история! Този усмихнат старец със смешна плетена шапка има милиони, но не харесва парите и кара колело

През юни той ще навърши 95 години и е най-богатият бизнесмен в Норвегия. И 198-ият по благосъстояние в света съгласно Forbes. Олав Тон има над 450 недвижими парцела, измежду които 60 хотела, 99 търговски центрове в Норвегия и 11 в Швеция, едно летище, един химически цех и доста, но в действителност доста жадност за живот и хъс за работа.

Ръчно плетената алена шапчица е непокътнатата му марка.

Ако го видите без нея, значи просто не е той и сте се припознали. Олав Тон е може би единственият милионер на тази планета, който твърди, че с наслада заплаща наложените му налози от 3,6 миларда крони годишно.

Въпреки че е визионер и в никакъв случай не гледа на предишното с носталгия и екстаз, Олав Тон е човек, който втрещява с по старовремски обраните си обноски и архаичния си метод на изявление. Ако не беше съвсем на 100, сигурно щяха да му лепнат етикета " хипстър. "

Вместо това обаче той е еманация на всичко позитивно и вдъхновяващо, което носи в себе си понятието " олд скуул ".



Първият си огромен търговски " удар " Олав Тон прави още в края на 30-те, продавайки кожите от две червени лисици за 600 крони.
Използва облагата за начален капитал, с който да отвори лична компания. Дебютът му в предприемаческия бизнес е през 1942-ра година, а няколко години по-късно си купува постройка на основната улица в Осло, Karl Johans gate, за 1,7 милиона крони.

През 1970-та Тон влага 35 милиона крони в корабостроителната промишленост. От начинанието обаче излиза на загуба с 50 милиона. Разбирайки, че корабите не са мощната му страна, взема решение да се концентрира върху градежа на хотели и молове. И с право!

Освен с невероятния си предприемачески усет Тон е прочут с пословичната си спестовност.

Той кара фолксваген, има единствено един чифт ски и един велосипед. 95-годишният милионер е огромен почитател на природата и прекарва всяка независимост минута в дървената си хижа в планината, в която даже няма течаща вода.



Простият метод на живот е единственото му верую и, водейки се от него, построява над 100 хижи, които да служат за заслон и отмора на феновете на планинските преходи против изцяло алегорично възнаграждение.

Олав Тон не харесва парите. " И без това не можеш да ги вземеш със себе си в гроба, тъй че за какво ти е да ги трупаш? " разсъждава той.

Когато чорапите му се скъсат, не праща асистента си дa му купи няколко чифта на Paul Smith или Kenzo, a самичък си ги закърпва.

Всъщност един миг! Той няма даже персонален помощник. Защо ли? " Компанията ми разполага с доста дребен административен уред, " споделя Тон. " Цялата система се крепи на концепцията, че всеки прави тъкмо това, за което е назначен. Включително и аз. Няма непотребни длъжности. Нито една! "

Яде месо най-вече един път месечно и то в случай че сервират стек на публична среща и му неловко да откаже. Храни се основно с варени картофи, зеленчуци и риба.

Твърди, че физически се усеща на 50. Освен една интервенция на коляното не е имал други здравословни проблеми. Всички в фамилията му са столетници, тъй че и откъм гени наподобява норвежкият магнат е блъснал джакпота.

Човекът зад империята Olav Thon Group продължава да работи по 10 часа дневно макар напредналата си възраст.

За невероятното му неизменност и отдаденост на идеите, с които се захваща, приказват освен професионалните му триумфи, само че и фактът, че през последните 30 години съумява сполучливо да балансира сред брака със законната си половинка Йохане и връзката с любовницата Сисел.

Само преди няколко дни обаче брачната половинка Йохане, която от десетилетия страда от Алцхаймер, умря. Любовта и лоялността към брачната половинка му подтикват Тон да подари над 50 милиона крони през годините за медицински проучвания на деменцията и Алцхаймер.

Милиардерът няма деца нито от Йохане, нито от Сисел, нито пък до момента се е появила някоя едрогърда поовехтяла старлетка, която да съобщи пред медиите, че 32-годишният й наследник в действителност е биологично дете на Тон.

Това на процедура значи, че за момента няма действителна персона, която да наследи по право голямото благосъстояние на бизнесмена. От години се спекулира къде ще отидат милионите на Тон след гибелта му.



" Много пъти са ме питали дали не съм желал да имам лични деца, само че, почтено казано, за мен и Йохане това в никакъв случай не е било приоритет. Всъщност значимостта на това да си родител се надценява. Ежедневието ми е изпълнено с забавни неща, имам доста свободно време, с цел да се разхождам из природата и от моя позиция въобще не е неуместно и безсмислено да прекараш живота си, без да си имал деца. А по отношение на това кой ще ме наследи...

...Хм, постоянно съм считал, че най-голямото злощастие в живота е да наследиш внезапно доста пари. А аз нямам предпочитание да разруша безстопанствен живот по този метод. "

И въпреки всичко въпросът остава: Кой ще наследи милионите на Тон? Това обаче не е разказ на Дан Браун с доста премеждия и непредвиден край, който да накара всички да ахнат ненадейно. Още през 2013-а година юристът на Олав Тон оповести, че той ще остави цялото си благосъстояние в ръцете на управлението на учредената от него фондация.

В наследството на милиардера е записано, че фондацията е натоварена с отговорността да разпределя парите за две съществени цели като по-големият дял (пет награди от по 5 милиона крони годишно) се пада на проучвания в разнообразни научни области.



" Иска ми се, споделя Тон, да ме запомнят не като индивида с милионите, а като бедното момче без обучение, което в миналото пристигна в огромния град Осло и стартира от нулата. Като бях млад, желаех да изучавам медицина, само че времената бяха такива, че не можах да последвам в университета. Сега обаче мога да дам доста пари, с цел да се построят лечебни заведения.

Погледнете през прозореца! Този кран на строителната площадка насреща е мой. Нямате визия какъв брой се веселя да видя, че хората продължват да работят след пет часа вечерта в петък вечер. Предчувствам, че ще стане прекрасен план... "

Източник: webcafe.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР