През юни тази година се очаква и доклад на правителството

...
През юни тази година се очаква и доклад на правителството
Коментари Харесай

Валиант Ричи: България да приеме нова национална стратегия за борба с трафика на хора

През юни тази година се чака и отчет на държавното управление по рекомендации, дадени за страната ни по повод битката с трафика на хора. Към България има посочени индикатори по 36 тематики за размисъл. Сред тях са правото на информация, обезпечаването на психическа поддръжка, достъп до пазара на труда. А по други 26 ограничения към страната има апел за незабавни ограничения. Сред тях са правната помощ, компенсацията и подпомагането на жертвите, следствието и обезпечаването на интервал на възобновяване.

Специалният представител и координатор за битката с трафика на хора към Организацията за сигурност и съдействие в Европ (ОССЕ) Валиант Ричи съобщи за Българска телеграфна агенция, че България би трябвало да одобри нова национална тактика. Освен това е значимо да бъде заета вакантната служба изпълнителен секретар на Националната комисия за битка с трафика на хора. По думите му България към момента е най-вече страна на генезис на трафика на хора и би трябвало да усили напъните си в поддръжка на уязвимите групи от популацията.

Валиант Ричи бе у нас, с цел да се включи в кръгла маса за разискване на отчета на групата специалисти за битка с трафика на хора от третия кръг на оценка на България.

България получи редица рекомендации в битката с трафика на хора. Кои от тях са най-сериозни?

Приемане на нова национална тактика и заемане на вакантната служба изпълнителен секретар на Националната комисия за битка с трафика на хора. Други значими рекомендации включват увеличение на финансирането на напъните за противопоставяне на трафика на хора, по-добра отбрана на непридружените деца, наказателно гонене на повече трафиканти и налагане на съществени санкции за тях, както и сериозен отговор на онлайн употребата.

А на кои от тях би трябвало да се обърне неотложно внимание или да се подобрят?

Запълване на позициите в секретариата на Националната комисия за битка с трафика на хора - това са специалистите, които извършват функционалностите на народен координатор и дават отговор за Националния механизъм за ориентиране и подкрепяне на жертви на трафик на хора (НМН).

Какви ще са отрицателните последствия, в случай че това не се случи?

България няма да разполага с проект за справяне с трафика на хора или с цялостни старания за предварителна защита. Жертвите няма да получат поддръжката, от която се нуждаят. Децата ще изчезват и ще бъдат експлоатирани.

Как се е трансформирал трафикът на хора от началото на войната в Украйна?

Рисковете от трафик на хора се усилиха доста, изключително за милионите уязвими дами и деца, които бягат от войната. Онлайн търсенето на полови услуги стимулира трафикантите да се пробват да набират нови жертви.

Имате ли някакви наблюдения за България в това отношение?

България е обърнала съществено внимание на този въпрос, в това число като е приела законодателство в поддръжка на мигрантите от Украйна. Сега страната би трябвало да продължи да оказва поддръжка и проверява интензивно експлоататорите, които търсят жертви.

Промени ли се ролята на България в международен мащаб или страната към момента е източник на жертви на трафик на хора?

България към момента е най-вече страна на генезис и би трябвало да усили напъните си в поддръжка на уязвимите групи от популацията. Тя обаче от ден на ден е и страна на дестинация в туристическите региони и би трябвало да предприеме решителни старания, с цел да възпре търсенето, което подтиква трафикантите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР