През юни Румъния извърши ротация на премиери, а процедурите бяха

...
През юни Румъния извърши ротация на премиери, а процедурите бяха
Коментари Харесай

Ротация на премиери и в Румъния - как се случва?

През юни Румъния извърши ротация на министър председатели, а процедурите бяха същите като предстоящите в нашата страна. Споразумение за това сред Национално-либералната и Социалдемократическата партия, беше подписано през 2021 година и постави завършек на тежката политическа рецесия в страната, напомня Българска национална телевизия.

Каква е процедурата при ротацията на министър председателите?

Стачката на учителите в Румъния забави плануваната за края на месец май замяна на министър председатели. След като те се схванаха с властта, и откакто стана ясно, че третият съдружен сътрудник - Демократичният съюз на унгарците в Румъния, напуща ръководството, ротацията стана допустима.

Разписаната процедура не е комплицирана и припомня на стадиите след парламентарни избори, само че е по-ускорена. Премиерът подава оставка, президентът организира съвещания с парламентарните партии, показва се министър председател. Той предлага държавно управление, което би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание.

" Днес е денят, в който завършва мандатът ми като министър-председател на Румъния. Според предварителни диалози на съдружно равнище, незабавно откакто подавам оставката си на президента, стартира процедура по ротация, също контрактувана на съдружно равнище ", съобщи Николае Чука от Национално-либерална партия.

" Бих желал бъдещото държавно управление на Румъния, с мен като министър председател, да се концентрира върху стопанската система и промените. Трябва да имаме кабинет в къси периоди ", сподели Марчел Чолаку.

На 15 юни - 3 дни след началото на процедурата, с 290 гласа " ЗА ", 95 " ПРОТИВ " и нито един въздържал се, двете камари на румънския парламент избраха новото румънско държавно управление отпред с Марчел Чолаку от Социалдемократическата партия. Мандатът му е до парламентарните избори, които ще се проведат в края на тази година.

Кабинетът " Чолаку " има 18 министерства, които са поделени поравно сред Национално-либералната и Социалдемократическата партия. Всеки от съдружните сътрудници има и по един вицепремиер.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР