През юни инфлацията в Турция е скочила до 78,6% на

...
През юни инфлацията в Турция е скочила до 78,6% на
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

През юни инфлацията в Турция е скочила до 78,6% на годишна база - най-високото равнище от 1998 година насам, съгласно държавната статистическа организация TurkStat, оповестява " Асошиейтед прес ".

Турция претърпява задълбочаваща се рецесия във връзка с разноските за живот. На месечна база потребителските цени се покачват с 4,95%.

Въпреки че повишаване на потребителските цени се регистрира в редица страни, за проблемите на Турция критиците упрекват икономическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският водач упорства, че високите разноски по заеми предизвикват инфлация - позиция, която опонира на откритото икономическо мислене - и се застъпва за намаление на лихвените проценти, с цел да се подтикват растежът и износът.
 Невиждано от 2002 година висока инфлация в Турция
Невиждано от 2002 година висока инфлация в Турция

Цените през декември са скочили с цели 36,1 на 100

Централната банка на Турция понижи лихвените проценти с 5% от септември предходната година до 14%, преди да приключи тези понижения през януари. по отношение на щатския $ през 2021 година

Руската инвазия в Украйна, която докара до скок в цените на газа, петрола и зърното, усложни в допълнение обстановката в разчитащата на импорт Турция.

Най-рязък е растежът на цените на годишна база в транспортния бранш - 123,37% , следван от цените на храните и безалкохолните питиета - 93,93%, според формалните данни.

Данните на TurkStat обаче бяха сложени под подозрение от икономисти, които настояват, че организацията е обект на политически напън. Уволненията и оставките на висши чиновници на TurkStat през последните месеци ускориха опасенията за интервенция на държавното управление.

Групата за проучване на инфлацията, която се състои от самостоятелни икономисти, предизвести през днешния ден, че същинското равнище на инфлацията за юни в Турция на годишна база в действителност е 175,55%.
 Невиждана от три години инфлация в Турция
Невиждана от три години инфлация в Турция

Има подозрение, че турската статистика манипулира данните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР