През юли ще имаме възможност да се насладим на две

...
През юли ще имаме възможност да се насладим на две
Коментари Харесай

Два небесни спектакъла за една нощ: лунно затъмнение и …

През юли ще имаме опция да се насладим на две редки астрономически събития: цялостно и дълготрайно лунно затъмнение, а като бонус Марс ще изплува на небето.

Това няма да го преживеем повече, най-малко не в този живот: на 27 юли ще се състои най-дългото тотално лунно затъмнение на 21 век. В същия ден Земята ще изпревари аления Марс, при което ще се стигне до рисково доближаване до тази прилежаща за нас планета. Червената планета ще бъде мощно осветена и това ще е очевидно през цялата нощ. Затова споделяме, че юли предлага необикновено небесно шоу.

Пълнолунието през юли настава на 27-ми в 22,20 часа. Точно на този ден сутринта Луната ще доближи до точката на най – огромно отдалечение от Земята в своята орбита. Ако би трябвало да сме точни земният сателит ще бъде далечен на 406 220 километра от нас. Затова вечерта ще може да се види най-малката цялостна луна за годината.

Кървава Луна

В 21,24 часа Луната ще влезе в сянката на Земята, тъй като тогава Земята ще  застане сред Луната и Слънцето. Сянката на Земята ще премине през Луната. Тя първо ще покрие ръба, а след това и цялата Луна ще се затъмни – ще забележим тотално лунно затъмнение.

Тогава Луната ще се оцвети в едва тъмночервено, тъй като не цялата слънчева светлина се засенчва от Земята – дълги светлинни талази „ квази заобикалят “ и оцветяват Луната в алено – събитие, наричано от астрономите „ кървава луна “. От 22,30 до 00,14 часа вечерта на 27 юли Луната ще попадне напълно в сянката на Земята и ще следим тоталното лунно затъмнение.

С излизането на Луната от сянката в 01,19 часа свършва забележимата част на затъмнението. Следващото сходно мега лунно затъмнение е чак през 2123 година.

Как да следим? С Celestron 76 mm Firstscope

 

Има опционален мрачен филтър, осигуряващ невероятна панорама на Луната!

Изключително лесната работа и забележителното оптично качество на доста ниска цена вършат този неочакван телескоп превъзходен избор, с цел да помогне на децата да се свържат с нощното небе. Ако имате самообладание и мрачно място, тогава планети, небулати, звездни клъстери, няколко галактики и инцидентни комети са в обсега на този телескоп.

За да работите с този телескоп, би трябвало единствено да поставите един от двата окуляра (20 mm или 4 mm) за необятни и близки изгледи. 3-инчовата (76 мм) бленда на FirstScope е дребна, само че бързото фокусно съответствие на телескопа (3.95) дава на децата визия за обекти в дълбокото небе на тъмни (без луна) нощи. Обхватът може да притегли близо 120 пъти повече светлина от очите на детето, тъй че то може да хване фотоните на галактиката Андромеда, в случай че небето е задоволително мрачно.

Телескопът доближава оптимално потребно нарастване от 180x; млад наблюдаващ може да разграничи пръстените на Сатурн и да наблюдава каньоните на Луната. Имайте поради, че за наземно гледане обектите ще се появят с главата надолу, което може да бъде занимателно за децата (и може да ги научи на урока за това, по какъв начин работи оптиката).

Телескопът тежи единствено 2,3 кг, тъй че елементарно може да се вземе при пътувания до отдалечени места за наблюдаване на звездите. (Пакетът не включва статив, тъй че е нужна постоянна външна маса.)

Оптичната тръба е украсена с имената на забележителни астрономи от цялата история, вдъхновяващи децата, даже когато инструментът седи на бюрата или рафтовете на закрито. Celestron 76 mm Firstscope


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР