През юли Националният статистически институт наблюдава подобрение в потребителското доверие,

...
През юли Националният статистически институт наблюдава подобрение в потребителското доверие,
Коментари Харесай

Домакинствата очакват подобрение във финаните им, няма да пестят

През юли Националният статистически институт следи усъвършенстване в потребителското доверие, съпоставено със обстановката през април. Попадналите в проучването поданици на градовете и селата не чакат висока инфлация, само че в това време не считат, че икономическата обстановка е подобаваща за икономисване на пари.

Общият индикатор на доверие на потребителите нараства през юли с 1.6 пункта спрямо равнището си от април. Повишаване на потребителското доверие се следи измежду популацията както в градовете, по този начин и в селата - надлежно с 1.2 и 2.8 пункта, оповестяват от института.

Общата оценка на потребителите за актуалното развиване на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца се усъвършенства - нарастване на балансовия индикатор с 3.9 пункта. Същевременно и прогнозите им за идващите дванадесет месеца са по-малко отрицателни по отношение на предходното наблюдаване. По-благоприятни спрямо април са оценките и упованията им за измененията във финансовото положение на техните семейства.

Потребителите не престават да считат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани през април. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца негативизмът също понижава. Прогнозите се изместват към опазване или нищожно понижение, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 1 пункт.

През юли по-голямата част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният условен дял понижава спрямо три месеца по-рано.

Последната анкета регистрира известно усъвършенстване (с 2.1 пункта) на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост. Потребителите в селата са удобно настроени да правят такива покупки и през идващите дванадесет месеца, до момента в който при градското население упованията са по-резервирани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР