През януари у нас са произведени само 5000 тона мляко,

...
През януари у нас са произведени само 5000 тона мляко,
Коментари Харесай

Фермери искат Румен Радев да се заеме с проблемите им

През януари у нас са създадени единствено 5000 тона мляко, 40 ферми са затворили, в Добрич са две - една с 200, друга с 250 животни. Други ферми понижават животните. Това съобщи Димитър Зоров, ръководител на Националния съюз на говедовъдите в България, ни брифинг на производители в Българска телеграфна агенция. Ако обстановката продължава, идващия януари няма да има и един литър произвеждане. По думите му различен основен проблем е, че в огромна част от страната се стопира изкупуването на сурово мляко.

Затова и браншът е изискал незабавна среща с президента, премиера и министъра на финансите, с цел да се вземат някакви ограничения.

На брифинга Бойко Синапов, ръководител на " Обединени български животновъди " и Димитър Зоров, разкритикуваха остро Стратегическият проект за развиване на земеделието у нас, който " не коствал ", не е съгласуван с потребностите на българския производител и бил написан от хора, които не били влизали във плантация. Като " пагубен за българския производител ", го дефинира Синапов. Според него в този си тип Стратегическият проект е смъртоносен за целия бранш земеделие, освен за отглеждането на животни. " Има 7 страни, които към този момент работят по смяна на проектите, тъй като в другите страни се вслушват в сектора ", съобщи Синапов, отбелязвайки, че чак в този момент страната ни се е сетила да претендира за равнене на дотациите в Европейска комисия. А както Зоров сподели, би трябвало помощта с изключение на всичко да бъде поправена с инфлационния коефициент.

Макар и през вчерашния ден да стана ясно, че се анулира националния митинг на зърнопроизводителите, животновъдите остават в протестна подготвеност и асоциациите им правят допитване до своите членове за настройките.

Основните рецензии на животновъдите бяха ориентирани по две линии към страната и към обществото. Нужно е да бъде пренаписан напълно Стратегическия проект и посредством него да бъдат предпазени ползите на българските производители, в сегашния си тип той не прави това, въпреки и да не бяха посочени съответни забележки. Според изказаните рецензии управлението в Министерството на земеделието и храните и администрацията не са съответни, а доста от служителите даже не са стъпвали във плантация. Самият проект не е координиран с производителите.

Субсидиите не са задоволителни, както и не са равностойни сред европейските страни, по тази причина и страната ни е залята с вносни артикули. За предходната година е имало 426 млн.лв. дотации, за тази година те са на половина - 206 млн. лева и то на два транша, уточни една рецензия Бойко Синапов.

По тематиката за високите цени и инфлацията, съгласно Бойко Синапов, казусът е в комерсиалните вериги, които реализират монопол, а страната не прави нищо по въпроса. В България има неконтролируем импорт на млечни и месни артикули на безбожни цени, които българските производители на могат да управляват, изясни Синапов и прикани: Народът би трябвало да се осъзнае, а обществото да се разсъни. Освен това вносът се реализира без никакъв надзор и по думите на Синапов той е от некачествена, с изминал период на валидност, развалена продукция, която българите купуват. Липсва всевъзможен надзор от страна на страната на това, което се внася. Към тези рецензии се включи и Димитър Зоров, въпреки и да съобщи, че тематиката за цената на млечните артикули към този момент е банална. " Тровим личната си нация с импорт на нискокачествени, с изминал период артикули. Обществото би трябвало да се разсъни ", съобщи и Зоров. По думите му българските фермери са банкрутирали, само че ще продължат да се борят.

Не бе подмината и тематиката за вноса от Украйна, който саботира българските производители. Макар и да не стана ясно тъкмо по какъв начин импорт от Украйна удря българските животновъди и млекопроизводителите, бе представен украинския президент Володимир Зеленски, който признавал, че обстановката в страната му е екологична злополука. Как освен това състояние се разрешава импорт от Украйна в случай, че никой не е споделил, че техните артикули са безвредни, попита Зоров. България е единствената страна, в която така наречен украинска помощ още не е изплатена изцяло и няма никакви гаранции вторият транш по кое време ще бъде преведен.

Също по този начин на брифинга от асоциациите обявиха, че всички европейски пари се дават за Украйна, само че не и на българските производители.

" Стратегическият проект, който не е координиран с нас, е смъртоносен за българския производител. Ние сме банкрутирали, да каже страната какво да вършим. "

Производителите също по този начин приканиха персонално президентът Румен Радев и министър председателят Гълъб Донев да се заинтересуват какво се случва в земеделието, като бе изказано отчаяние, че до този миг не са били чути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР