През януари природният газ вероятно ще поскъпне по-малко от очакваното

...
През януари природният газ вероятно ще поскъпне по-малко от очакваното
Коментари Харесай

Без поскъпване на парното и тока през януари. Цената на газа се вдига по-малко от очакваното

През януари природният газ евентуално ще нарастне по-малко от предстоящото - с към 30% вместо по-рано предвижданите 40%. Това стана ясно по време на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в петък. За същия месец не се чака нарастване на цената на парното и тока, сподели още ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред публицисти.

По-рано през декември " Булгаргаз " изиска цена от 204,53 лева за 1000 куб. метра. В петък обаче изпълнителната директорка на сдружението Деница Златева сподели, че окончателното предложение ще е с най-малко 18 лева по-ниско, т.е. цена от 186.53 лв. за 1000 куб. метра. Това значи нарастване с 27,7% , оповестява Медиапул.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни още, че не чака повишаване на цените на тока и парното през януари. По думите му главните аргументи са меката зима и внезапното поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса.

За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шестима снабдители. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките, заяви още Деница Златева.

По думите ѝ " Булгаргаз " е съумяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището " Чирен ". Иван Иванов добави, че сега няма прилагане на природен газ от хранилището и то е с 20% повече количества от други години. Той уточни, че в събота изтича договорът на " Булгаргаз " с " Газпромекспорт " и се вижда, че България може да се оправи и без доставки от Русия.

В края на април " Газпром " едностранно и в нарушаване на контракта за България. Това се случи поради да заплаща за доставка на природен газ по нова скица, която не дава отговор на подписаните контракти.

През лятото служебното държавно управление неколкократно споделяше, че България няма да може да се оправи без газ от Русия, и опитваше с съветската държавна компания. Сегашният контракт изтича на 31 декември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР