През януари-ноември 2023 г. са задържани общо 18 008 граждани

...
През януари-ноември 2023 г. са задържани общо 18 008 граждани
Коментари Харесай

Над 18 000 мигранти са задържани от българските власти за периода от януари до ноември

През януари-ноември 2023 година са арестувани общо 18 008 жители на трети страни, демонстрират последните данни на Министерство на вътрешните работи за миграционната конюнктура в страната. От ведомството означават, че по отношение на общия брой на арестуваните през същия интервал на 2022 година (15 605) се регистрира 15,4 % нарастване.

От януари до 30 ноември в противозаконен престой навътре в страната са открити 14 599 мигранти, което е с 31,5 % повече по отношение на същия интервал на 2022 година (11 106). Преобладават лицата от Сирия – 50,1 %, Афганистан – 32,7 % и Мароко – 11 %. За същия интервал на вход на държавната граница са арестувани 1560 души, а на излаз без регистрация – 1849, допълват от министерството.

На 24 декември основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев съобщи, че през изминаващата година чиновниците на министерството са били изправени пред големи провокации, измежду които ефикасното противопоставяне на противозаконната миграция и каналджийството.

По време на отбелязването на празника на „ Гранична полиция " на 22 декември, шефът на дирекцията Антон Златанов дефинира 2023 година като тежка и динамична, само че и година на задоволство. „ Преодоляхме всички провокации, работихме с хъс и макар неприятното време и нерядко под отрицателен знак на публичния фокус, постигнахме триумфи “, сподели той. По думите му най-значителният от тях е, че в края на ноември представители на 14 страни от Европейския съю завършиха задачата си по оценка на работата на българската „ Гранична полиция “ с отчет, който е " освен позитивен, само че и ослепителен. "

По данни на Главна дирекция „ Гранична полиция “ до края на ноември са предотвратени към 176 000 опита на жители на трети страни да влязат нелегално на територията на България, което е нарастване с 13 % в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Те са се завърнали независимо навътре в прилежащите страни, откакто са открили съществуването на български патрули и постове по линията на границата, означават от дирекция.  Оттам допълват, че е допустимо част от независимо завърналите се навътре в прилежащи страни да са създали повече от един опит за прекосяване на територията на България.

Най-натоварена от началото на годината остава българо-турската граница, където миграционният напън съставлява над 99 % от общия миграционен напън на държавната граница на България. Към 175 500 са предотвратените опити на българо-турската граница, се показва още в доклада на дирекцията. Също по този начин се отбелязва, че поради дейностите на Министерство на вътрешните работи общо над 193 000 противозаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР