През януари излезе първият доклад за мерките срещу фалшивите новини,

...
През януари излезе първият доклад за мерките срещу фалшивите новини,
Коментари Харесай

75% от младите не различавали фалшивата от истинската новина

През януари излезе първият отчет за ограниченията против подправените вести, който обаче демонстрира незадоволителни резултати. Това разяснява еврокомисарят за цифровото общество Мария Габриел пред Българска национална телевизия.

По думите ѝ, страните имат явен ангажимент от страна на обществените мрежи по повод Кодекса за битка с дезинформацията. Европа ще реализира ежемесечен мониторинг на прозрачността на политическата реклама, подправените сметки, боровете, спонсорираното наличие.

" Информацията не познава граници ", по тази причина по думите на еврокомисаря отчетът би трябвало да е разполагаем на всички страни членки.

Когато приказваме за политическа реклама, би трябвало да си даваме сметка, че политическо наличие не е единствено поръчано от политически партии, изясни Мария Габриел. За първи път този месец Гугъл е дал повече конкретика - отстранени са над 46 000 подправени рекламни профила и има разбивка по страни. С висока интензивност се оказват страни като Англия, Естония и Румъния.

Дезинформацията визира всеки от нас - от най-младите до най-възрастните, като по думите на еврокомисаря 75% от младежите сред 15 и 24 години не разграничават подправената от същинската вест.

Между 18 и 22 март ще се организира Европейска седмица на медийната просветеност. Целта е да се даде видимост в границите на седмица на положителните практики, на уговорките, подчертава Мария Габриел.

Координационна група по киберсигурност сред страните членки работи за координиране на положителни практики. Създадена е такава група и за европейските избори, където е действително време се симулира хакерска атака сред страните членки и институциите на Европейски Съюз, с цел да се проследят действителните дейности, в случай че Съюзът бъде заплашен в мрежата.

Предстои по време на цифрова среща на върха в Белград през април шестте страни от Балканите да подпишат ново районно съглашение. Настоящото споазумение обгръща 4 страни за момента, а би трябвало да са 6, с цел да започват измененията за понижаване на интернационалните телефонни диалози. Юли е оптимистичният период съглашението да влезе в действие.

Мария Габриел успокои, че YouTube платформата няма да изчезне. По никакъв метод ползвателите няма пъкъла бъдат ощетени. Европа не може в тази цифрова промяна да продължава да носи облага на други и създателите да не са подкрепени, упорства Мария Габриел.

54% от записаните българските общини са получили ваучери в самодейността за безвъзмезден интернет на публични места като лечебни заведения, библиотеки, паркове. Посланието съгласно еврокомисаря е за повече съгласуваност, бърз достъп до интернет, който да води до по-добра връзка и по-добри артикули.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР