През януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона

...
През януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона
Коментари Харесай

Законът, който позволи на „Артекс“ да осъществи знаков проект

През януари 2017 година Народното събрание приема ремонти в Закона устройство на територията (ЗУТ). Поправките са импортирани сред първо и второ четене на закона от депутати от групата на ГЕРБ
Благодарение на тези промени, компания „ Артекс “ съумява да осъществя план за 34-етажния небостъргач в квартал „ Лозенец “, наименуван „ Златен век “, който сега още се строи, отбелязва " Свободна Европа ".

Към оня миг (2017 г.) планът за 34-етажна постройка е получил позволение за градеж преди цели 10 години от тогавашния основен проектант на София Петър Диков.

В момента, когато „ Артекс “ стартират строителството съгласно Закона за устройство на територията, строителните разрешителни важат за 5 години, само че се презаверяват за още толкоз, в случай че градежът действително стартира. Така през 2012 година разрешението за градеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на основен проектант за период от още 5 години.

По закон това е последното допустимо удължение на периода и строителните действия би трябвало да приключат до края на 2017 година, т.е. постройката да е взела Акт 14. Тогава обаче градежът още не е почнал.

Според поправката в Закон за устройство на територията, призната на 21 януари 2017 година, строителните разрешителни за градежи от първа и второкласен са годни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до оня миг.

Текстовете влизат в действие през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното разкриване на строителната площадка на „ Златен век “ на " Артекс " и 10 години след издаването на разрешението за градеж. Така компанията може да построи постройката без да заплати такса в размер на 260 000 лева за презаверяване на разрешителното.

" Свободна Европа " прави през днешния ден резюме на тематиката за жилищата на властта:

Един въпрос обикаля страната в последните дни: какво може да накара една компания да продаде 4 свои жилището на доста по-ниска от действителната им цена? Става дума за " Артекс " - компанията, която се прочу с две достижения: че е продала по-евтини жилища на политици от ГЕРБ и че година по-рано ГЕРБ е внесъл промени в закон, разрешил на " Артекс " да строи небостъргач в София.

Четиримата политици са заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правораздаването Цецка Цачева, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и някогашен отраслов министър Вежди Рашидов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

ВИП апартамент с ВИП асансьор

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 година с апартамент с повърхност 240 кв.м. Имотът заема целия финален етаж на постройката „ Летера “ и разполага с частен асансьор, който води до частен гараж, разкри взаимно следствие на Свободна Европа и организацията Антикорупционен фонд.

Сделката е на стойност 386 654 лв. или 627 евро на кв. м. Такава е данъчната оценка на парцела. Според представители на компания „ Артекс “ пазарните цени за жилища в постройката на годината за 2017 година стартират от 2600 евро на кв. м. и доближават до 3500 евро за кв. м. Т.е. зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил с жилището си на цена с към 2000 евро на кв. м. по-ниска от пазарната.

Цветанов е финанирал договорката като е трансферирал два други свои парцела на строителната компания и е доплатил 100 000 лева

Веднага откакто са трансферирани на „ Артекс “, двата остарели жилището на Цветанов са продадени на някогашния IT експерт на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков за 470 000 лева - цена, по-висока от тази, за която Цветанов се снабдява с новия си апартамент.

Преди да купи жилището от „ Артекс”, Цветанов е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което желае от нея да направи инспекция на небостъргача и да му рапортува резултатите, заяви „ Биволъ “. Четири дни по-късно той подписва договорката с за жилището в постройката „ Летера “.

От „ Артекс “ обявиха в позиция, че ще спомагат на проверяващите и че „ нямат потребност от политически подтик, с цел да вършат бизнес “. В коментар по случая Цветанов съобщи, че всичко е станало по легален метод и той не вижда нищо неправилно в договорката за неговия апартамент. Междувременно прокуратурата стартира инспекция на случая след сигнал, получен от гражданско придвижване БОЕЦ и от Антикорупционния фонд.

Роднини, съпартийци, съседи
Заместник-министърката на спорта Ваня Колева и кумица на шефа на Цветан Цветанов също има парцел в първокласната постройка „ Летера “. Също като Цветанов, Колева е получила преференциална цена от компанията строител. Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м., както и с гараж от 24.5 кв. м. Тя е платила 665 000 лв. за парцела, които е получила като заем от ДСК. Т.е. цената за нея е била към 1340 евро на кв. м.

Министърката на правораздаването Цецка Цачева е придобила дружно със сестра си апартамент от 198 кв.м. при цена от 670 евро на кв.м. в постройка, друга от тази, в която е апартаментът на Цветанов, само че в същия квартал и на същата компания, стана ясно след следствие на уеб страницата " Биволъ ". Цачева съобщи, че не е направила нарушавания. Фирма на Вежди Рашидов е платила 856 евро на кв.м. за апартамент от 116 кв. м. в същата постройка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР