През второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Икономиката расте с 3.6% за година, и с 1% за тримесечие

През второто тримесечие на 2017 година брутният вътрешен артикул (БВП) възлиза на 24.149 милиарда лева по настоящи цени. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 12.347 милиарда, като на човек от популацията се падат 1 741 евро или 3 405 лв.. Сезонно изгладените данни демонстрират напредък от 3.6% на Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със съответното тримесечие на миналата година и 1% по отношение на първото тримесечие на 2017 година.

Делът на услугите доближава 66%

През второто тримесечие относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система усилва нивото си с 0.2 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 4.1%. Индустриалният бранш понижава относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.6 процентни пункта до 29.5%. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, се усилва до равнище от 66.4% при 66% през съответния интервал на миналата година.

За крайното ползване през интервала се изразходват 75.4% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 21.3% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

Спрямо същото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 3.7%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление главен принос за записания позитивен стопански напредък има крайното ползване с растеж от 4.2%. Износът на артикули и услуги се усилва с 6.5%, а вносът на артикули и услуги се усилва със 7.7%.

Тримесечни промени

През второто тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт нараства по отношение на предходното тримесечие с 1% съгласно сезонно изгладените данни. Брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0.9%.

По предварителни данни крайното ползване нараства с 0.4%, а бруто образуването в главен капитал - с 2.3% по отношение на предходното тримесечие. Износът и вносът на артикули и услуги усилват нивото си по отношение на предходното тримесечие - надлежно с 2 и 1.1%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР