През втората година от началото на войната в Украйна, докато

...
През втората година от началото на войната в Украйна, докато
Коментари Харесай

Би Би Си: Броят на загиналите руски войници в Украйна е достигнал 50 000 души

През втората година от началото на войната в Украйна, до момента в който Москва употребява своята така наречен " тактика на месомелачката ", броят на починалите ѝ бойци се е нараснал с близо четвърт спрямо първата година от бойните дейности, заяви Би Би Си. Руската редакция на медията, самостоятелната медийна група " Медиазона "  и доброволци броят смъртните случаи от началото на рецесията през февруари 2022 година

Новите гробове в гробищата оказват помощ да се открият имената на доста от починалите бойци. Разследващият екип е търсил информация от открити източници – публични отчети, вестници и обществени медии. Повече от 27 300 съветски бойци са починали през втората година бойни дейности, което демонстрира цената на териториалните придобивки в човешко измерение.

Руските публични източници са отказали да разясняват разкритията на Би Би Си и обвързваните с нея организации и доброволци.

Терминът " месомелачка "  се употребява, с цел да опише методът, по който Москва непрекъснато изпраща талази бойци в опит да изтощи украинските сили и да разкрие местоположението им за артилерията.

Общото количество починали, повече от 50 хиляди, е осем пъти по-голямо от единственото обществено самопризнание от страна на Москва за броя на починалите от септември 2022 година

Броят на починалите руснаци може да е доста по-висок, тъй като анализаторите не включват починалите членове на паравоенните групировки в окупираните от Русия Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

Междувременно Украйна рядко разяснява личните си жертви. През февруари президентът Володимир Зеленски съобщи, че починалите украински бойци са 31 хиляди, само че изчисленията, основани на американски разследващи данни, допускат по-големи загуби.

Списъкът на съветската редакция на Би Би Си и на " Медиазона "  показва човешката цена на променената съветска тактичност на бойното поле. Според анализаторите съветската войска е отбелязала скок в броя жертви през януари 2023 година, когато стартира своето широкомащабно нахлуване в Донецка област на Украйна.

Според американския Институт за проучване на войната руснаците се бият за град Угледар, употребявайки " неефективни фронтални щурмове в жанр " човешка вълна “.

Скок в броя починали се следи и напролет на 2023 година по време на борбата за Бахмут, когато наемниците от " Вагнер "  помагат за завладяването на града. Лидерът на частната военна компания Евгений Пригожин пресметна тогава, че загубите на групата са 22 хиляди души.

Рязко нарастване на броя съветски жертви се следи и предходната есен при завладяването на украинския източен град Авдеевка.

Доброволците, работещи с Би Би Си и " Медиазона ", са преброили нови военни гробове в 70 гробища в Русия от началото на войната. Според изчисленията минимум двама от петима починали съветски бойци не са имали нищо общо с въоръжените сили на страната си преди нашествието.

Сам Крани-Евънс, откривател в английския изчерпателен център Кралски институт за проучване на защитата и сигурността (Royal United Services Institute) твърди, че при започване на нашествието Русия е употребила професионални бойци за комплицирани военни интервенции, само че в този момент тези опитни бойци са или починали, или ранени и са сменени от доброволци, цивилни и пандизчии, които им отстъпват по опит и умения.

Според анализаторите от съветската редакция на Би Би Си събраните от пандиза бойци са значими за триумфа на „ месомелачката “, като се допуска, че умират бързо на бойното поле. Според анализаторите досега на фронтовата линия са починали 9000 съветски пандизчии, като за 1000 тях може да се удостовери по кое време тъкмо е станало това, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР