През уикенда стана ясно, че бурните протести срещу ромите в

...
През уикенда стана ясно, че бурните протести срещу ромите в
Коментари Харесай

Сезонната природа на българското недоволство

През уикенда стана ясно, че бурните митинги против ромите в Асеновград се приключват краткотрайно, тъй като... е лято и всички са на море. И това напомни остарял проблем в родната протестърска просвета - времето.

Българите не обичаме да протестираме. Ако обичахме, както гърците да вземем за пример, щяхме всеки ден да сме на улицата, тъй като аргументи и мотиви имаме премного. Освен че не ни се занимава изключително с обществени демонстрации на неодобрение, утежняващо събитие е и безконечният проблем времето.

Защото българският митинг, в случай че има късмет въобще да се случи, е със строго сезонен темперамент. Не се стачкува бурно и настойчиво през зимата, тъй като е студено. Не се стачкува бурно и настойчиво през лятото, тъй като е време за море/ремонт/екскурзия. Не се стачкува и при неприятно време, тъй като кой обича да го вали и да го духа вятър, естествено...

Така стигаме до извода, че революциите у нас могат да се случат само през късната пролет и ранната есен, и то при слънчево и изсъхнало време. Тогава, вероятно, хипотетично, в случай че си нямаме друга работа и на открито е прелестен ден, може и да се съберем за някой и различен митинг.

Проблем е обаче, че гадовете политици сякаш знаят за метеорологичната природа на българското неодобрение и вършат най-големите зулуми през зимата, или при започване на лятото. Дори върхът ни по протестиране - придвижването #ДАНСwithme против Пеевски и Орешарски, таман бе набрало няколкоседмична скорост, когато лятото стартира и многохилядният митинг се разреди мъчително.

Вероятно логиката ни е, че проблеми за протестиране ще има постоянно, обаче морето е един път. И след отпуската нереформираното опазване на здравето, обучение и правосъдна система отново ще са си тук, само че Слънчака е единствено тази седмица, единствено в този момент. Дори против Валери Симеонов може да се стачкува с отсрочен старт, няма потребност да си скапваме почивката посредата.

Българинът знае, че би трябвало да е по-активен като жител, само че и ориста би трябвало да ни помогне малко. Ние сме подготвени за деяние, за неодобрение и опозиция, само че дано, който ни гледа от горната страна, да направи по този начин, че идващият скандал, заслужаващ митинг, да се падне през пролетно-есенния изсъхнал и относително топъл интервал. През другото време просто не ни е допустимо. Ако ли не, ние сме толерантен народ. Все в миналото ще дочакаме комфортно време.
Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР