През цялата история на света безнадеждните романтици са измисляли нови

...
През цялата история на света безнадеждните романтици са измисляли нови
Коментари Харесай

5 от най-силните романтични жеста от историята

През цялата история на света безнадеждните романтици са измисляли нови способи да кажат „ Обичам те “ – и най-сложните от тези демонстрации надалеч надвишават цветята и шоколадовите бонбони. 190-каратов елмаз, 18-минутна симфония и отвод от трона са единствено част от най-впечатляващите дарове, дадени в името на любовта.

 Orlow (Diamant)

Диамант Орлов в императорския жезъл

Да стартираме с един огромен, само че не добре признат жест. Граф Григорий Орлов от Русия закупува почти 190-каратов индийски елмаз към 1774 година с проекти да го подари на Екатерина Велика: сантименталната им връзка залинява и графът се надява да завоюва сърцето на дамата си още веднъж със скъпия подарък. Катрин обаче отхвърля благородника (в този миг тя е по отношение на Григорий Потьомкин), само че въпреки всичко приема скъпоценния камък, кръщава го на някогашния си ухажор и го слага в императорския жезъл, който в този момент е изложен в Оръжейната палата на Кремъл в Москва.

 King Edward VIII and Mrs Simpson on holiday in Yugoslavia, 1936

Едуард VIII и Уолис Симпсън на отмора в Югославия, 1936 г

Едуард VIII е подготвен да промени английската история, с цел да бъде с дамата, която обича. След като цари като крал на Англия в продължение на едвам 11 месеца, афишира, че абдикира от трона през 1936 година, с цел да се ожени за към този момент два пъти разведената американска световна персона Уолис Симпсън.

Последствията от този жест надвишават връзката им: неговият брат Алберт заема мястото му, което прави младата принцеса Елизабет идната на опашката за короната. Въпреки че Уолис и Едуард остават дружно до неговата гибел през 1972 година, бракът им не всеки път е в звук с сантименталното си начало като афери, обществени кавги и асоциации с нацистите ги държат в новините.

Елизабет Барет Браунинг

Елизабет Барет и Робърт Браунинг се свързват поради споделената си пристрастеност към поезията. След като прочита нейно стихотворение през 1845 година Робърт се обръща към Елизабет в писмо, в което възхвалява гения й: „ Аз в действителност, както споделих, обичам тези книги с цялото си сърце – и също обичам и теб. ”

Двойката разменя над 500 писма, преди да се ожени съвсем две години по-късно. Тяхното ухажване се загатва в стихосбирката на Елизабет от 1850 година „ Португалски сонети “, която британската поетеса посвещава на брачна половинка си. Сборникът съдържа „ Как да те обичам? “ (сонет 43) – нейната най-известна творба, въодушевена от Робърт и едно от най-известните любовни стихотворения на всички времена.

Първите шест години от връзката на немския композитор Рихард Вагнер с Козима Лист са белязани от скандал: и двете страни са женени, когато стартират връзките си. Първата брачна половинка на Вагнер обаче, Мина, умира през 1866 година, а първият брачен партньор на Козима, диригентът Ханс декор Бюлов, й дава бракоразвод през 1870 година, откакто тя към този момент е родила три от децата на Вагнер. Двамата се женят допустимо най-скоро. Когато идва време да отпразнуват рождения й ден на 24 декември 1870 година двамата са на меден месец и Вагнер я разсънва сутринта с камерен оркестър на стълбите на швейцарската им вила, изпълнявайки „ симфоничен привет за рождения ден “, който беше композирал скрито. „ Зигфрид-идилия “, кръстен на техния наследник Зигфрид, е изпълнен с персонални линии като елементи от фамилни приспивни песни. Въпреки че е умислен като персонален подарък за жена му, Вагнер по-късно ще продаде творбата и ще я редактира за осъществяване от по-голям оркестър.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР