През трите месеца до края на юни заетостта в еврозоната

...
През трите месеца до края на юни заетостта в еврозоната
Коментари Харесай

Евростат отчита стабилен растеж и рекордни нива на трудовата заетост в ЕС

През трите месеца до края на юни заетостта в еврозоната и в целия Европейски Съюз набъбна устойчиво за второ следващо тримесечие, като общият брой на заетите лица доближи нови рекордни върхове, демонстрират предварителни данни на Евростат. В същото време обаче България е една от едвам четирите страни - членки на Европейския съюз, отчитащи понижаване на трудовата претовареност по отношение на предходното тримесечие. На годишна база пък растежът на заетостта в нашата страна през трите месеца до края на юни се оказа най-слаб в границите на Европейски Съюз, осведоми БНР.
През интервала април - юни заетите лица в Европейския съюз и тези единствено в границите на еврозоната се усилиха с 0,4% по отношение на предходните три месеца, когато също набъбнаха с 0,4 на 100.
Спрямо година по-рано растежът на трудовата претовареност в еврозоната стабилизира на равнище от 1,5%, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз се забави до 1,4% от 1,5% през първите три месеца.
Евростат прави оценка, че рекордните в историята 238,9 милиона мъже и дами в целия Европейски Съюз са били трудоустроени през трите месеца до края на юни, от които 158,0 милиона в района на единната валута, като данните за еврозоната са също най-високи от нейното пораждане.
Най-солиден напредък на заетостта на тримесечна база е регистриран в Естония (повишение с 1,3%), Малта (с 1,35%), Полша (с 1,2%), Кипър (с 1,0%) и Люксембург (с 0,9%).
В същото време обаче заетостта в България се сви през второто тримесечие с 0,2% по отношение на първите три месеца, когато остана на равнището от края на 2017-а година. Едва в още три страни - членки на Европейски Съюз се регистрира утежняване на заетостта през второто тримесечие - в Латвия, Португалия и Румъния (понижения във всички тях с 0,3%).
В рамките на второто тримесечие общо 3,516 милиона българи са били трудоустроени, като това съставлява намаляване с близо 7000 по отношение на 3,523 милиона заети през първите три месеца на годината.
На годишна база растежът на заетостта в България пък се забави внезапно през второто тримесечие до едвам 0,2% от 1,2% при започване на 2018-а година, като по този индикатор нашата страна е на последно място измежду всички останали страни-членки на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР