През третото тримесечие на тази година коефициентът на безработица е

...
През третото тримесечие на тази година коефициентът на безработица е
Коментари Харесай

Вижте официалната безработица в Пловдив

През третото тримесечие на тази година коефициентът на безработица е 4.6%, а този на популацията, на възраст от 20 д 64 година, е 74,5%. Това са публични данни на Национален статистически институт, само че съгласно изявления в някои медии, Пловдив оглавява националната статистика по безработица в последната седмица.

Дали в действителност това е по този начин – дава отговор Николай Димитров от Регионалната  организация по заетостта.

Пловдивски район, по териториално разделяне, с изключение на региона обгръща също  и районите на Смолян и Пазарджик. Така, за целия този обзет район,  нивото на безработицата е 5%.

Регистрираните безработни в обсега на тези три области са 23 852 души. За Пловдивска област безработицата е 4%, или 12 105 души, регистрирани в бюрата по труда.

Само за Пловдив – град процентът на незаетите е 3,1 на 100, което е под междинното за страната, региона и района.

В Агенцията по заетостта  се работи с регистрирани безработни. Тоест, към 31 октомври, такива са 23 852 души, което дава и нивото от 5%. Статистиката се води  месечно, тъй като динамичността е огромна.

Бюрото по труда е публичен медиатор, въпреки и към този момент единствено един от тях, на трудовия пазар. Това не значи, че всички регистрирани получават компенсации. Бюрото не е обществена работа, а единствено медиатор, уточни Николай Димитров.

По думите му, тъкмо избрана законова процедура дефинира дали и какъв брой обезщетение ще получава даден регистриран незает.

През август да вземем за пример, нивото на безработица е бил 4.3%, а  сега е 4 –  тоест следим спад.

Тенденцията обаче не е строго закрепена, тя също е динамична, зависи от сезонното придвижване на работната мощ. Има обичайно едва повишаване на безработицата през ноември – декември, само че то е доста едва.

От началото на годината до 31 октомври няма на никое място декларирани всеобщи съкращения, за да се видят някакви пикове. Това са фактори, повлияни от разнообразни аргументи.

Ковид пандемията не е повлияла на безработицата. Преобладаващо записаните са хора без подготовка – 56%. За Пловдив, по същия симптом най-вече са хората със приблизително или главно обучение.

За десетте месеца на годината – 11 111 души са прекратили регистрацията си  в бюрата по труда в цялата област.

В момента свободни позиции 11 950 от всевъзможен тип, като най-търсени специалности от сферата на междинното обучение, интернационалните водачи и машинни оператори за индустрията.

И пенсионери могат да си търсят работа посредством пловдивската организация по заетостта, заяви " Радио Пловдив ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР