През третото тримесечие на 2019 г. се очаква леко увеличение

...
През третото тримесечие на 2019 г. се очаква леко увеличение
Коментари Харесай

С 6% само расте заетостта през лятото в Пловдивско 

През третото тримесечие на 2019 година се чака леко нарастване на заетостта в Пловдивска област. Работодателите регистрират чиста прогноза от +6%. Тя остава относително постоянна спрямо предходното тримесечие, само че понижава с 3 % по отношение на същия интервал на предходната година.Това сочи обзорно проучване на ManpowerGroup за заетостта. В него са взели участие 620 работодатели от цяла България.

Най-силно движение на наемане на чиновници през интервала юли-септември е регистрирано от работодателите във Варна с чиста прогноза за заетостта от +12% - усъвършенстване от четири % за морската ни столица на тримесечна база. Работодателите в София чакат непретенциозно нарастване на числеността на чиновниците, като дават прогноза от +7% - най-ниското равнище за пето следващо тримесечие, до момента в който прогнозата за Бургас и Пловдив е +6%. В същото време работодателите в Русе регистрират най-слабата прогноза за идващото тримесечие от +5%.

През идващите три месеца се чака равнищата на претовареност да се подобрят в осем от 10-те индустриални бранша. Най-силен климат на наемане на чиновници се планува в бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “.

Работодателите от бранш „ Електричество, газ и вода “ също имат обилни проекти за наемане на хора от +11%, а секторите „ Транспорт, хранилища и връзки “ и „ Строителство “ регистрират прогнози от надлежно +10% и +9%. Работодателите от бранш „ Минно дело “ чакат да понижат заетостта с 2%, до момента в който тези от сферата „ Хотелиерство и ресторантьорство “ считат да замразят пазара на труда.

Въпреки вложенията, които бяха направени в основни браншове през миналите три месеца, българските работодатели евентуално ще продължат да бъдат сдържано оптимистични. Намеренията им за наемане на чиновници са повлияни най-много от растящото разминаване сред потребностите и условията на бизнеса им и неналичието на налични умения на пазара, разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф, ManpowerGroup Балкани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР