През този летен сезон очакваме да постигнем ръст от около

...
През този летен сезон очакваме да постигнем ръст от около
Коментари Харесай

Очакват чуждестранните туристи това лято да са повече от 5,5 млн.

През този летен сезон чакаме да реализираме растеж от към 5% по отношение на визитите през предходната година в интервала юни-септември и задграничните туристи да са повече от 5,5 милиона. През лято 2017 година общо задграничните туристи доближиха 5,3 млн., като и тогава регистрираха повишаване от 5,7 на 100. Ако нашите прогнози бъдат оправдани това ще е трета поредна година на напредък и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференция след съвещанието на Националния съвет по туризъм в к.к. „ Св. Св. Константин и Елена ".

Туристическите сдружения са задължени да подават заявление–декларация, в което се разказват типът на организацията, предметът на активност и членовете й. Това е дължим документ по Закона за туризма, а за тези организации, които не съблюдават наредбите на закона може да стартира процедура по изтриване, заяви министър Ангелкова. Смятам, че това е редно предвид на тези, които съблюдават закона, уточни още министърът.

Министърът осведоми, че главният фокус на Годишната стратегия за Национална туристическа реклама 2019 година ще е създаването на маркетингови и информационни акции свързани с съществени целеви пазари. Сред тях са Германия, Русия, Англия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Италия, Австрия, Франция, както и Китай, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Индия и страните от Близкия Изток.

Програмата за национална реклама се утвърждава година по-рано преди започване на осъществяването й, изясни министърът. И разясни, че това се прави за реализиране на стабилно развиване на бранша, което се потвърждава и от статистиката за туристически визити. С съответни стъпки вървим в посока реализиране главната цел на Министерството на туризма, а точно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, уточни още тя.

Във връзка с контрола по курортите министър Ангелкова бе безапелационна, че по време на целия летен сезон ще бъде извънредно мощен. В отговор на журналистически въпрос по отношение на противозаконните заведения в Щкорпиловци тя изясни, че Министерството е изпратило писмо до кмета на община Долни Чифлик, който да издаде заповед за унищожаване на противозаконните обекти. „ Министерството на туризма няма пълномощия да отстранява заведения, които действат незаконосъобразно. Ние изпращаме писма до способените органи, в тази ситуация това е кметът, който би трябвало да издаде сходна заповед. Предстои да разберем какво се случва с тях от кмета на Община Долни Чифлик ", посочи министър Ангелкова. И добави, че за последните три години броят на неохраняемите плажове е понижен от 136 през 2015 година до 86, плюс трите плажа за природосъобразен туризъм.

Относно препоръчаните промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони министърът изясни, че концепцията се поддържа от 80% от всички огромни туристически организации и туроператори. Тя уточни, че задачата е не да бъдат териториално разделяни, а продуктово, като всяка една община, дружно с локалния отрасъл, ще може да взема решение дали курортът да бъде една зона, или не. Всички огромни туроператори, които ни поддържаха, споделят, че и сега те работят в Златни пясъци и Слънчев бряг на база продуктово зониране и поддържат напъните ни това да бъде осъществено, сподели министър Ангелкова.

Министърът поздрави управлението на курорта във връзка 110 години от основаването на „ Св. Св. Константин и Елена ", който е първият морски курорт у нас. И им пожелава все по този начин да съумяват да привлекат вниманието както на българските, по този начин и на задграничните туристи с първокачествен туристически артикул.

Кметът на Варна Иван Портних поздрави министър Ангелкова за поредната и усилена работа, както и за активността на цялото министерство и заяви, че съгласно статистиката на Летище Варна за първите шест месеца на 2018 година се регистрира растеж от 31% на полетите. Това се дължи на навлизането на нискотарифните самолетни компании и на множеството постоянни линии от и до аеропорта, което е доказателство, че Варна се утвърждава като целогодишна дестинация, посочи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР