През тези дни над центъра за настаняване на бежанци в

...
През тези дни над центъра за настаняване на бежанци в
Коментари Харесай

Фрогоко: В Агенцията за бежанците търсят преводачи от тангариня, разговарят по десетопръстната система

През тези дни над центъра за настаняване на бежанци в кв. „ Враждебна ” се извива гъст черен пушек. Парната централа пуши като крематориум. Жители на квартала се оплакват в районната администрация и в РИОС от нечистия въздух. Да не би да изгарят трупове на умрели животни? Не. Просто някой е пробутал некачествена нафта, която отделя надалеч повече рискови боклуци от елементарната. Така я карат в Държавната организация за бежанците: сред две инспекции и три недоволства. После привикват комисия, ревизират личните си пропуски и издават заповед за отстраняването им. Като във вица за ротния старшина, който рекъл: „ До през днешния ден – било, каквото било. От на следващия ден – както си беше!”

Новият шлагер в център „ Враждебна” са еритрейци, търсещи протекция в България. Дотук добре. Но еритрейците говорели непознатия у нас език „ тангариня”, за който в цялата страна няма нито един преводач. От EASO (Европейската работа за поддръжка в региона на убежището) обезпечават преводач единствено за две седмици. Човекът добросъвестно превежда от тангариня на британски език, след което различен чиновник на организацията трансферира думите на кандидат-бежанците на български. Лошото е, че чиновниците, които превеждат от британски, нямат подготовка на преводачи и съществува заплаха първичните данни на новоприетите лица мощно да се разграничават от истинстите им имена, родни места, стремежи, молби и т. н.

Командировката на гастролиращия преводач изтече и той си отпътува. От понеделник в ДАБ ще беседват с еритрейците по десетопръстната система. Как ще им взимат изявленията, по какъв начин ще изготвят документи на хора, които повече наподобяват на извънземни, в сравнение с европейци, към този момент никой не знае.

Подобна е „ процедурата” и с търсещи протекция лица, говорещи единствено кюрдски език. В цялата ДАБ работи един-единствен преводач от кюрдски. Когато той отсъства от „ Враждебна”, тъй като го употребяват и на други места, с кюрдите се беседва и превежда единствено от и на арабски. С тези, които го знаят.

Общият брой на бежанците във всички центрове на ДАБ е понижен до към 1 000 души. Но в центровете продължава да гъмжи от представители на какви ли не Неправителствени организации, които учат, интервюират, пишат отчети и разбори, месят се в работата и пречат на щатните чиновници да извършват отговорностите си. Отстрани наподобява, че организацията е основана с задачата всякакви НПО-та да оправдават съществуването си, да получават финансиране и да регистрират активност.

„ Фрогнюз” към този момент писа за тотално разрушените бани и тоалетни във всички центрове на ДАБ. Новите акумулатори са окрадени или потрошени. Мивките са изкъртени, каналите са запушени. Защо? От „ благодарност”, че са били настанени, хранени и охранявани от европейска България, мнозина бежанци при овакантяване трошат жилищата, в които са намирали заслон месеци и даже години. Смятат, че администрацията на ДАБ съзнателно е забавяла документите и решенията по молбите им, с които ги е държала принудително в центровете. Вместо незабавно, на юнашко доверие, да им даде лелеяните тескерета за Германия, Дания, Швеция и други божествен кътчета.

С пари от Европейски Съюз бяха издигнати прилични детски площадки. Минаха три години, откогато пред люлките и катерушките се снимаха радостни мулгави малчугани и солидни чичковци от Европейски Съюз, само че площадките по този начин и останаха без акт 16. И не престават да са полу-незаконни. Ако стане пакост с някое дете, отговарност ще носи... Жан-Клод Юнкер.
Навърши се година от протеста на бежанците в център „ Харманли”, инспириран от афганистански екстремисти и от пропагандатори на Вътрешна македонска революционна организация. Тогава бяха задържани близо 400 буйстващи мигранти. Пострадаха 23-ма български служители на реда. Ангел Джамбазки е евродепутат, като продължава да ръси ксенофобия и да държи антиевропейски речи. Неколцина от хулиганстващите „ гости” бяха експулсирани.

На държавно ниво и в управлението на ДАБ съществени заключения към момента не са направени. Все по този начин разчитаме на положителната воля на „ братска” Турция и на султан Реджеп Таийп. Дано да не се наложи да си напомним турската поговорка „ Да му имам втория ум на българина...”

Калин Бежански

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР