През тези 2 години, в които аз бях министър, имаше

...
През тези 2 години, в които аз бях министър, имаше
Коментари Харесай

Петър Москов: Политиката не е въпрос на обида и прошка, а на постигнати цели

През тези 2 години, в които аз бях министър, имаше ясна и точна методика по разпределение на парите за лечебните заведения. Когато има несъмнено количество пари, то тогава регулациите би трябвало да са идентични. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Петър Москов по тематиката за опазването на здравето в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

"Исканията на общински лечебни заведения, по която и да е тематика, би трябвало да са ориентирани към общините, като техен директен притежател. Общините би трябвало да обяснят на народа по какъв начин и защо се разпределят средствата ", добави той.

"Финансирането на лечебните заведения би трябвало да се раздели на възнаграждение на работещите и активност на служащите. Не може с пари от нашите здравни осигуровки да се покриват поправки на лечебните заведения ", съобщи още Москов.

"Относно следващото решение на съда, за тези решения съдът може да се позове на това, че лечебните заведения в България се ръководят по комерсиалния закон. Тоест един арбитър има всичкото съображение на света да гледа на една болница както на един магазин за гащи. И доколкото ние сме съгласни, че в този магазин държавни регулации и лимитации не може да има, то съдилищата със същата една такава замазка превеждат този текст от комерсиалния закон и върху лечебните заведения ", сподели някогашният здравен министър по въпроса за следващата спряна о съда негова промяна.

"Това, което трябваше да се направи през последната една година беше пленума на Върховен административен съд, дружно с управлението освен на министерството, а и на страната да получат изясненост за това. Трябваше към този момент да е подготвен нашия отчет, който бях поръчал на външен съветник при започване на годината, само че не знам къде се губи. Такъв отчет са изпратили до Европейска комисия и на практика до всяка една от другите страни. Тяхното мнение е, че това не е дружество, което да бъде обсъждано като нещо за облага и да не предстои на държавна регулация или на държавно финансиране. Това е повода за тези решения на съда ", разкри по въпроса той.

"Не беше прелестно Реформаторският блок да взе участие в ръководството. Дори и за тях самите. Аз не мисля, че дясно и ляво са отживялост. Няма да има свястно посланичество на десницата до момента в който не си отговорят на един въпрос, а точно към какво ще се обединят ", сподели някогашният здравен министър.

"Управление в коалиция е мъчно и постоянно с неприятен резултат. Целта на една политическа партия е да взе участие в ръководството на страната. Повечето неща в политиката не са въпрос на засегнатост и амнистия, а на реализирани цели ", приключи доктор Петър Москов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР