През тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима,

...
През тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима,
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 обсъждат затягане на контрола върху изпълнението на санкциите срещу Русия

През тази седмица водачите на Г-7 се срещат в Хирошима, с цел да затегнат още повече контрола върху Русия поради войната в Украйна и да реализират единна позиция във връзка с възходящата военна и икономическа мощност на Китай, съобщи Агенция Франс Прес.

На тридневната среща на върха на водещите развити демокрации ще бъдат разисквани всички настоящи въпроси - от енергетиката до изкуствения разсъдък, само че главният акцент ще бъде ориентиран към тези, които са помогнали на Москва да понижи въздействието на глобите, наложени от Запада поради експанзията й против Украйна.

Лидерите също по този начин ще очертаят деликатен курс във връзка с Пекин. Те ще показват единение във връзка с Тайван и подчертаят нуждата от " обезценяване на риска " на основни вериги за доставки посредством диверсификация от Китай, като в същото време се пробват да избегнат по-нататъшно нагнетяване на напрежението.

На срещата на външните министри на Г-7 през предишния месец беше подложен мощен акцент върху Китай и Пекин беше предизвестен за " милитаризацията " в Южнокитайско море.

Очаква се на срещата на върха в Хирошима да се упорства за дейности, които да оказват помощ за превъзмогване на пропуските в режима на наказания, наложени на Русия от страните от Г-7.

Групата сплотява Япония, Англия, Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия и Европейския съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски, който преди малко завърши обиколката си из европейските столици преди предстоящата пролетна атака, ще направи видеообръщение към срещата на върха.

" Очаквам, че основни въпроси ще бъдат спазването и използването на глобите, изключително в неприсъединилите се страни от Глобалния юг, както и възможното понижаване на тавана на цените на петрола, за което упорства Украйна ", съобщи Мария Снеговая, старши помощник по въпросите на Русия и Евразия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Япония се пробва да разшири въздействието на Г-7в развиващия се свят, като измежду участниците ще бъдат водачи на Индия, Бразилия и Индонезия.

Въпреки че войната в Украйна вдъхна нова значителност на Г-7, Токио и други страни считат, че са нужни повече старания, с цел да се завоюват огромните необвързани страни, които не са склонни да вземат страна в разногласията с Москва и Пекин.

Необходимостта от това се ускорява от безизходицата в по-голямата Г-20, където Китай и Русия се опълчват на споменаването на войната в Украйна.

" Япония има вяра, че както Китай, по този начин и в по-малка степен Русия, си пробиват път с икономическа помощ и антизападни послания ", споделя Крис Джонстоун, ръководител на японския отдел в CSIS.

Очаква се водачите на Г-7 да създадат изказване по отношение на разоръжаването, което японският министър-председател Фумио Кишида се опита да издигне в дневния ред, като провежда срещата в своя изборен регион Хирошима. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР