През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост.

...
През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост.
Коментари Харесай

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

През тази година ще стартира главен ремонт на Дунав мост. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов , който дружно с министъра на превоза Николай Събев се срещна в Русе с румънския вицепремиер и министър на превоза и инфраструктурата Сорин Гриндяну .

Обследването на Дунав мост е посочило, че той е в доста неприятно положение и даже има разкриване на градивни детайли, заяви министър Караджов.

Очаква се техническото планиране за ремонта на моста на река Дунав сред Русе и Гюргево да завърши през май и да бъде разгласен конкурс по Закона за публичните поръчки за реализатор. Караджов се надява ремонтът да приключи напролет на 2023 година. Техническото планиране, което се прави сега, е разграничено на три стадия. Приключило е проектирането на първия промеждутъчен стадий и планът ще бъде прегледан от Експертния технико-икономически съвет към Агенция " Пътна инфраструктура ". Той ще дефинира съответните ремонтно-възстановителни действия, които би трябвало да бъдат изпълнени на оборудването, прогнозната стойност и точния период за осъществяването им.

Караджов и Събев са се договорили Сорин Гриндяну България и Румъния да стартират да извършват Меморандума от 2019 година, в който е записано, че ще бъдат проучени 5 вероятни местоположения за нови мостове над Дунав: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. За задачата се основават две работни групи, които би трябвало да ускорят и осъществяването на плана FAST Danube за възстановяване на целогодишното мореплаване в българо-румънския сектор на реката.

От диалозите на Караджов и Събев с Гриндяну е станало ясно също, че работата на фериботната линия Русе-Гюргево ще бъде обновена не по-късно от юни, като задачата е да бъде поета огромна част от тежкия трафик сред България и Румъния. " През месец март ще бъдат направени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по прекосяване на двата гранични пункта, тъй че престоят на транспортни средства на и към Граничен контролно-пропусквателен пункт да се редуцира сензитивно ", съобщи Събев след срещата.

В Русе Караджов разяснява и построяването на автомагистралата Русе - Велико Търново . Той посочи, че е извършен търг за планиране и строителство. Офертите са отворени, само че спечелилият ще стане явен откакто се дефинира началната точка на автомагистралата. Тя зависи от зоните по " Натура 2000 " както на румънска, по този начин и на българска територия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР