През тази година се отчита значителен спад на осиновяванията в

...
През тази година се отчита значителен спад на осиновяванията в
Коментари Харесай

Ограниченията с пандемията оказаха влияние и върху осиновяванията в област Разград

През тази година се регистрира забележителен спад на осиновяванията в област Разград. Това се дължи на доста фактори, като един от тях е пандемията с ковид. Ситуацията, която претърпяваме докара до лимитирани контакти и страха в хората да подхващат нови инициативи, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне Татяна Костова.

Тя уточни, че от началото на годината до момента са осиновени единствено три деца от района, които живеят при български жители. През предходната година са осиновени 13 деца. Новите родители за 11 от тях са български фамилии, а останалите - фамилии от други страни.

В регистъра на кандидат-осиновителите са вписани 1505 фамилии от цялата страна, като 19 от тях са с непрекъснат адрес на територията на област Разград. Деветнайсет са и децата, които чакат за ново семейство и родители. Пет от тях са в положително здравословно положение, а 14 имат трайни увреждания, съобщи още Костова. Като главен проблем тя посочи това, че всички вписани в регистъра фамилии желаят да осиновят крепко дете.

По думите й обаче като цяло осиновителите демонстрират схващане и постоянно имат право да трансформират своите желания, които са декларирали в началото.

Според Костова спадът в броя на осиновяванията е обвързван и с понижаване на изоставените деца. Вече пет години в област Разград няма институция за тяхното настаняване. Ако майката вземе решение да изостави детето си, то отива краткотрайно в приемно семейство, до момента в който бъде осиновено, означи шефът на общественото ведомство.

Тя изясни, че процедурата по осиновяване не е комплицирана и дълга, само че заради огромния брой вписани в регистъра на искащите да осиновят дете и съблюдаване на поредността на вписването им се забавя цялостния развой. В процеса по избиране на семейство за съответното дете Съвета по осиновяване взема поради декларираните от кандидат-осиновителите желания на фамилията - възраст, пол, етническа принадлежност, здравословно положение на детето, което в допълнение забавя процедурата, заради противоречие на декларираните желания с данните на децата, сподели Татяна Костова.

Тя акцентира, че преди да бъдат утвърдени осиновителите, обществените изготвят задълбочена сложна оценка на претендентите дали са годни да се грижат за детето. Задължително е кандидат-осиновителите да преминат специфичен курс и да се срещнат с всички условия и процедури. Там новите родители се учат на обикновени битови неща, само че и по какъв начин да реагират при разнообразни обстановки, по какъв начин да изградят връзка с детето, сподели още шефът на Регионалната дирекция. Тя съобщи, че в продължение на две години от цялостното осиновяване, Дирекция "Социално подкрепяне " по сегашния адрес на осиновителите следи развъждането на детето и зачитането на неговите права и законни ползи.

Прави усещане, че процесът на акомодация извежда избрани компликации. Някои деца мъчно привикват, демонстрират поведенчески особености, като за задачата фамилията и детето се изпращат за прилагане на поддръжка от експерти, разяснява Костова.

Тя разясни, че с годините опита и е посочил, че настройките на обществото към процеса, обвързван с осиновяването са се трансформирали доста. Този развой се приема от ден на ден като естествена стъпка и от ден на ден фамилии не крият, че детето е осиновено, а на малчуганите им се оповестява този факт, до момента в който са още дребни. Близките и познатите също научават за осиновяването, което преди 15 години беше загадка, показа Костова. Това съгласно специалиста оказва помощ за естествената социализация и приемане на тези деца като всички останали.

Директорът на обществената дирекция означи, че доста постоянно приемната грижа се бърка с осиновяването. Основната разлика е, че дете настанено в приемно семейство се отглежда от него краткотрайно за даден интервал, в който се подхващат ограничения за поддръжка на рожденото семейство, след което детето се връща в фамилията си. При осиновяването детето става пълновръстен член на фамилията и се отглежда от него до навършване на пълноправие, като придобива всички права и отговорности, като сред родственици по генезис, посочи Татяна Костова.

Ограниченията с пандемията оказаха по-някакъв метод въздействие върху осиновяванията в района. С въвеждането на изключителното състояние беше стопиран процеса по изследванията на кандидат-осиновители, върху реализирането на срещи, само че всичко все още е възобновено. Комисиите работят, при съблюдаване на всички епидемиологични ограничения и наставления се извършват и срещите сред деца и фамилии, добави шефът на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне в Разград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР