През тази година продължаваме преструктурирането на план-приема след седми клас

...
През тази година продължаваме преструктурирането на план-приема след седми клас
Коментари Харесай

56 % от седмокласниците ще изберат професионално образование, очаква ресорният министър

През тази година продължаваме преструктурирането на план-приема след седми клас освен от профилирани към професионални паралелки, само че и към STEM профили и специалности. Това е в отговор на груповата ни нужда от фрагменти с техническо професионално обучение и нуждата те да продължат образованието си и в такова висше обучение.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на одобрения от него и началниците на районни ръководства на образованието държавен план-прием. По думите му след 10-15 години ще има дефицит на фрагменти във всички сфери. Той уточни, че най-голямо търсене ще има в секторите „ Машиностроене “, „ Електроника “, „ Електротехника “, „ Транспорт “ и „ Енергетика “.

Утвърдени са към 2400 паралелки в план-приема за кандидатстване след 7 клас. Тази година се чака 56 % от учениците да изберат професионално обучение.

162 паралелки са за образование по предпазените специалности, като най-вече са в региона на селското стопанство, електрониката, енергетиката. 316 са за специалности с предстоящ дефицит на пазара. Най-много са в региона на превоза, машиностроенто, хранителната и текстилна индустрия, електротехниката и енергетиката.

Броят на паралелките с дуална форма на образование е 149,5.

Тази година кандидатстването след 7 клас ще бъде напълно електронно, с цел да се избегнат неверно въведени стремежи и данни, заяви заместник-министър Таня Михайлова. Ако родителите нямат опция да подадат заявление независимо, могат да го създадат в училищата-гнезда, избрани от всяко РУО. Там учители ще вкарат данните, а родителят ще може да ги ревизира на място. Подаването на документи за неспециализираните учебни заведения е от 3 до 5 юли 2019 година

За първи път електронно ще бъдат оценени и работите на седмокласниците, които на 17 и 19 юни ще се явят на Национално външно оценяване по български език и литература и математика. Затова учениците би трябвало да пишат с черен химикал. Ще се написа върху комплекти с неповторим бар код, които са отпечатани и ще се изпращат от МОН. Изпитният вид и пробата ще се изпращат по електронен път. На самия изпит, който тази година ще стартира в 9,00 часа, учениците би трябвало носят документ за идентичност – персонална, ученическа карта или бележник. Важно е да носят служебната записка с входящия номер.

Таня Михайлова акцентира, че с цел да разчитат на по-висок резултат на първия изпит, учениците би трябвало да пишат и по преразказа. Тя напомни, че кандидатстването става с получения брой точки от целия изпит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР