През тази година е планиран най-големият размер инвестиции за последните

...
През тази година е планиран най-големият размер инвестиции за последните
Коментари Харесай

Софийска вода с рекордна инвестиционна програма и дигитални иновации през 2022 г.

През тази година е плануван най-големият размер вложения за последните 12 години   Качеството на водата и вложенията във водопроводната мрежа остават главен приоритет  Дружеството е пионер в редица цифрови услуги за клиентите си като отворено банкиране, а течове по мрежата ще се откриват и със сателитна технология

Над 51 млн. лв. възнамерява да влага " Софийска вода ", част от Веолия, в възстановяване на ВиК инфраструктурата на столицата и надграждане на услугите за потребителите през 2022 година. Това е най-големият размер вложения, които се вършат в границите на една календарна година за последните 12 години. За съпоставяне, през 2021 година сдружението е вложило над 40 млн. лв., при планувани 38.9 млн. лв..
 

През 2022 година ВиК операторът е планувал построяването на над 40 км нови и рехабилитиране на съществуващи водопроводи и канализация. Сред тях по-мащабни планове са реконструкцията на водопроводи в кварталите " Младост " и " Люлин ", които ще подсигуряват надеждност на водоснабдяването за над 350 000 столичани. На довеждащия тръбопровод за ж.к. " Младост " поетапно се подменят доста проблематични сектори и капиталовият план е на стойност 1,1 милиона лв.. Подменят се и 1,6 километра от довеждащия тръбопровод за контейнер " Модерно предградие " на стойност 4 милиона лв., който водоснабдява Люлин.  

Голям план за годината е развиването на географската осведомителна система (ГИС), която е " пътната карта " за ВиК оборудванията в града. Интегрират се най-модерните решения и към този момент в действително време ще се дава бърза и точна информация при присъединение към ВиК мрежата, при рехабилитационните действия, за техническите отдели от Столична община и други Географска информационна система системата ще дава благоприятни условия и на потребителите единствено с един клик да подават сигнали и точно да отбелязват местоположението си.

 

" Дигитализацията остава приоритет за нас. Първо тъй като по този начин можем в действително време да управляваме водоснабдителните системи по-качествено, дейно и бързо. Второ – тъй като по този начин предоставяме от ден на ден съвременни услуги и улеснения. Близо 50% от потребителите ни употребяват цифрови услуги, а 200 хиляди употребяват електронни фактури.

 

 

Тази година интензивно разширяваме цифровите благоприятни условия и в доста връзки сме първата ютилити компания в България, която внедрява нововъведения като отворено банкиране и други интерактивни услуги ", сподели Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", част от Веолия.

 

Този месец " Софийска вода ", част от Веолия, вкара услугата pay-by-click, с която клиентите могат да платят отговорностите си през профила си в интернет уеб страницата и мобилното приложение, избирайки сами от коя банкова сметка да наредят непосредствено заплащането.

 

А напълно скоро ще се вкара още по-лесна и бърза опция - услугата pay-by-link, с която клиентите ще могат да заплащат сметката си непосредствено през линк от електронната фактура, която получават по мейл. В момента се приготвят системите по този начин, че да не се постанова физическо наличие и всяка услуга, за която клиентите идват в офисите, да може да се съобщи и получи онлайн.

 

 

През тази година се вкарват и новаторски софтуерни решения за повишение на успеваемостта на мрежата, която се следи с умни устройства. А главните водопроводи, които се намират отвън обитаемоте места, към този момент се обследват благодарение на сателитни фотоси и по този начин се откриват скрити течове и се предотвратяват повреди.

 

Дружеството показа и по-мащабните планове, осъществени през 2021 година

 

•    През предходната година сходството в качеството на водата е 99,22%, което е повече от изискваното по Наредба № 9 за огромните водоснабдителни системи.

•    Рехабилитирани и построени 41 километра водопроводи и 3,2 километра канали.

•    С всички екологични нововъведения, оптимизация на когенерационния развой и с пуснатия в употреба нов метан танк сдружението е произвело 85 % от електрическата енергия, която е употребило за 2021 година

•     С няколко новаторски софтуерни решения по интернационалните проучвателен планове е реализиран цифров надзор и по-добро качеството на питейната вода и оборудванията в канализацията.

•    Дружеството започва дълготрайна стратегия за поддръжка на страт-ъп екосистемата в България, в партньорство с Innovation starter accelerator.

•    Заедно с Центъра за подготвеност Clean&Circle към Биологическия институт на СУ е създаден способ за проучване на SARS - COV-2 в отпадъчни води, който е спомагателен знак за интензитета на пандемията.

•    В края на годината София е на второ място за  Европа и на шесто място в света по Индекс за усъвършенстване на водата (The 2021 Water Optimisation Index) на международно издание " Икономист ", изпреварвайки градове като Лондон,  Копенхаген и други

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР