През тази година добивът на пчелен мед у нас ще

...
През тази година добивът на пчелен мед у нас ще
Коментари Харесай

През тази година добивът на пчелен мед ще падне под 10 000 тона

През тази година добивът на пчелен мед у нас ще падне под 10 000 тона, предвижда ръководителят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов, в изявление за Българска телеграфна агенция.

Миналата година добивът на пчелен мед в страната беше към 10 000-10 500 тона, само че тази година ще е по-малко, най-вероятно той ще е под 10 000 тона, сподели Михайлов. Той посочи, че интервалът, в който варират добивите на мед в страната, е сред 6000 и 12 000 тона годишно. Това е максимумът, който се създава в страната, означи той. Дали понижава добивът е доста мъчно да се заключи и да се генерализира какъв е резултатът - за жалост, резултатите са разнородни, разяснява Михайлов.

Според него в Североизточна България, по течението на река Дунав, в Тракия има относително положителни добиви, само че в регионите на Югозападна България ситуацията е трагично. Като резюме продукцията ще е по-ниска от предишни години, уточни Михайлов. Той сподели, че и през тази година продукцията е избавена от масивите със слънчоглед. Знаем, че към 5-6 милиона декара годишно се засяват със слънчоглед в страната и това е пашата, която ни дава стоковия мед, който ние чакаме, изясни пчеларят.

Около 70-75 % от българския мед се изнася

Около 70-75 % от българския мед се изнася в страни от Европейски Съюз или в трети страни, разяснява още Михайлов. Той сподели, че това е доходоносно за страната. Останалата една трета остава за пчеларите, част от него за поддържане на пчелите и за популацията у нас.

Цената на дребно на предлагания пчелен мед е действителна, уточни Михайлов, само че добави, че е нереална цената на едро. По думите му разликата сред цената на едро и на дребно е от 50 до 100 %. Браншовикът е безапелационен, че би трябвало оптимално да се усили цената на едро.

За най-популярния мед - полифлорен, билков мед, цената за 1 кг е 10 лв. на дребно, на едро - 4 лв.. За биологичния мед - той е с по-висока цена - 5-6 лв. за кг на едро. На дребно той коства към 12 лв.. Разликата сред цените на дребно и на едро я има, само че не би трябвало да е толкоз огромна, счита Михайлов.

По думите му разликата отива при търговците и преработвателите. Според него изкупната цена на едро би трябвало да бъде най-малко 6 лв. за кг за стандартен мед, а 8 лв. би трябвало да бъде за биологичен мед, защото при него има доста ограничавания.

Броят на настоящите пчелари е намалял, само че в бранша влизат и младежи

Според статистически данни сега настоящите пчелари са към 19 000, само че те прогресивно понижават, разяснява Михайлов. Той посочи, че това са пчелари, регистрирани като животновъдни обекти, което е наложително. В бранша има младежи и те са привлечени основно от стратегиите, сподели Михайлов. Има и последователност във семействата. Често се случва дядото да е пчелар, след това бащата, а след него и синът, описа той.

Михайлов заяви, че в София браншовият пчеларски съюз към този момент 25 и повече години организира годишно курс за образование на млади пчелари. Всяка година в сектора постъпват към 30-40 души пчелари, уточни експертът. Според Михайлов това е доста добре, тъй като младите са от разнообразни краища на страната. Той счита, че по този начин има равнопоставеност и подмладяване в бранша.

Около 2000-3000 пчелари аплайват годишно по стратегии за подкрепяне

Много дребна част от пчеларите - към 2000-3000 годишно, аплайват по стратегии за подкрепяне, заяви още Михайлов и посочи, че това е на фона на 19 000 пчелари в страната. По думите му програмата е устроена по този начин, че по обособените ограничения в нея могат да аплайват единствено пчелари, които са регистрирани като аграрни стопани, което значи те да се самоосигуряват. За дребните пчелари - с 50 или по-малко пчелни фамилии, е на практика неизгодно, счита Михайлов. Причината е, че при кандидатстване, средствата, които дребният производител е дал за осигуровки и поддръжка на пчелните фамилии, надвишават от време на време двукратно помощта, която той ще получи по програмата, означи той.

Според Михайлов този проблем може да бъде решен, както е направено това в Полша. Той сподели, че там е решено, че пчелари с до 80 пчелни фамилии, до 80 кошера, не е належащо да се записват като аграрни стопани, само че могат да вземат участие в европейски стратегии. Това е идеално решение, за нас не е належащо да са 80 фамилии, само че дано да бъдат 50 кошера, това е някаква междинна численост, изясни той. Михайлов добави, че до 50 пчелни фамилии - това са дребните пчелари, които са към 90 % от всички.

Националната стратегия за пчеларите е задоволителна като средства, годишно тя е от порядъка на 7 милиона лв., което прави за тригодишния интервал към 20-21 милиона лв., разяснява ръководителят на съюза. Тези средства са неравномерно разпределени по обособените ограничения, а максимален интерес има към мярката за кошери, майки и пчелни фамилии, сподели Михайлов. Той посочи, че и по другите ограничения има претенденти.

Михайлов сподели, че мярката за държавно подкрепяне "de minimis " през тази година е била отказана на пчеларите. Тя от порядъка на 7 милиона и може да свърши добра работа за закупуване на медикаменти, храна и така нататък, заключи пчеларят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР