През тази година българските правоохранителни органи са идентифицирали 165 “финансови

...
През тази година българските правоохранителни органи са идентифицирали 165 “финансови
Коментари Харесай

Родни банки са помогнали за разкриване на 165 финансови мулета тази година

През тази година българските правоохранителни органи са разпознали 165 “финансови мулета ” - лица, които трансферират нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, против избрана комисиона, написа. Установени са и 20 лица, които набират такива медиатори, оповестиха от Асоциацията на банките в България. Тези лица имат основна роля при изпирането на пари, добити посредством необятен набор измами - от телефонни измами през фишинг измами с имейли, които имитират действително съществуващи уеб сайтове, измами в електронна търговия, замяна на сим-карти, обществено инженерство и други

Отделно разпознати са и 102 жертви от незаконната активност. Тазгодишните данни за този вид финансови закононарушения са три пъти повече спрямо предходната година, показват от банковата асоциацията. Оттам прецизират, че благодарение на банките в страната тази година са открити 358 непозволени транзакции като са предотвратени вреди за над 100 хиляди евро.

Данните за България са част от по-широка акция против схемите за изпиране на пари и наемане на " финансови мулета ", която се организира към този момент девета година от финансови институции и правоохранителни органи от 26 страни. Глобалната акция е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол, а сътрудник е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Общо в Европейски Съюз тази година са открити 10 759 лица „ финансови мулета “ и 474 лица, които ги набират – двойно повече от предходната година, като дейностите на правоохранителните органи са довели до арестите на 1 013 лица, съгласно данни на Европол. В хода на акцията са инициирани 4 659 следствия. Повече от 2 800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии спомагат за докладването на над 10 736 непозволени транзакции, довели до загуби на стойност 100 млн. евро, в които са употребявани „ финансови мулета “, предотвратявайки вреди за 32 млн. евро.

Според статистика на Европол в 95% от случаите “финансовите мулета ” се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност. Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

За набиране на “финансови мулета ” се употребяват разнообразни схеми, да вземем за пример, уеб сайтове за запознанства, посредством които нарушителите се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства, предизвестяват от Асоциацията на банките в България. Също по този начин, посредством постове в обществените мрежи с примамливи оферти за работа, гарантираща елементарно и бързо замогване, се цели привличането на вниманието на студенти и младежи. Престъпниците са все по-изобретателни, като неведнъж се възползват от действително съществуващи събития, с цел да създадат предложенията си да наподобяват по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат потребност от парични средства – студенти, хора, които са изгубили работата си и други. Често пъти те употребяват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили посредством обществените мрежи.

Важно е да се знае, че даже лицата, употребявани като “финансови мулета ”, да не са били наясно, че са въвлечени в противозаконна активност за изпиране на пари, те правят закононарушение, като трансферират средства и това може да има тежки последствия за тях.

Банковият бранш в България сътрудничи интензивно с правоохранителните органи за предотвратяването и разкриването на финансови закононарушения, свързани с изпирането на средства, добити от противозаконна активност. Банките имат строги правила и условия, посредством които разпознават своите клиенти, показват от асоциацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР