През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

...
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Ноември тръгва с майски градуси...

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия ще се дефинират от изсъхнало време и температури над климатичните правила. Първите 10 дни на ноември температурите ще са майски. В Пловдив и региона дневните стойности ще са в интервала 24-26 градуса.

До края на октомври и началото на ноември лимитиращ фактор за развиването на засетите есенни посеви в по-голямата част от страната остава дефицитът на почвена влага. Критично е ситуацията в Тракийската равнина и в югоизточните региони (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Карнобат), където отсъства влага в 50 см почвен пласт, а в 100 см  - равнището на почвените влагозапаси е извънредно ниско, под 40% от ППВ. На места заради засушаването краткотрайно са прекратени сезонните почвообработки и сеитбата на пшеницата.

В част от полските региони вследствие недостига на влага засетите зимни житни култури са неравномерно поникнали, а на обособени места в югоизточните региони обособени посеви са застрашени от изсъхване, регистрират агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има на обособени места в крайдунавските региони (агростанциите Бъзовец, Новачене, в региона на Русе), където през септември и при започване на октомври паднаха  местни, обилни по количество превалявания, които осигуриха влага за естественото покълване и начално листообразуване при засетите зимни житни култури. В тези региони при пшеницата през идващия интервал ще се следи и фаза 3-ти лист.

Прогнозираното изсъхнало и топло за сезона време в края на октомври и началото на ноември е причина за удължение летежа и нездравословната активност на житните мухи, което изисква проучване на посевите и при бройка над прага на икономическа вредност (ПИВ 3-4 бр./кв.м) навреме отнасяне.

През втората половина на ноември агрометеорологичните условия ще претърпят смяна. От средата на второто доникъде на третото десетдневие се предвижда възможност за превалявания, усъвършенстване на почвените влагозапаси в горните пластове и на изискванията за протичане на началните етапи от вегетация на засетите есенни посеви. През този интервал развиването на зимните житни култури ще се реализира при средноденонощни температури, близки до климатичните правила за втората половина на месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР