През следващия месец ще има доста болни от Омикрон“. Това

...
През следващия месец ще има доста болни от Омикрон“. Това
Коментари Харесай

Специалист: Ще има лятна COVID вълна, но не може да се каже доколко ще е тежка

През идващия месец ще има много заболели от „ Омикрон “. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Аспарух Илиев , началник на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария. Дори измежду имунизираните хора боледуването от „ Омикрон “ протича като неприятна зараза и може да провали идната лятна отмора, предизвести той. По думите му измежду неимунизираните хора и тези, при които е снижен имунитетът, съществуват всички вероятни опасности за коронавирусна зараза.

Сред децата инфекцията с разновидността „ Омикрон “ протича малко по-изразено в сравнение с при заразяване с разновидността „ Делта “, уточни доктор Илиев. По думите му инфектираните с „ Омикрон “ деца може да имат нараснала температура в границите на два-три, да кашлят, да се усещат отпаднали. Инфекцията с „ Делта “ при децата протичаше по-скоро безсимптомно, добави той.

Макар и мъчно за прогнозиране сега, сегашната вълна ще нараства, защото се вижда, че е друга от предходните, тъй като държанието на „ Омикрон “ по отношение на топлината и топлото време е по-различно – той е по-заразен и по-адаптивен. Неизвестното към този момент е до каква степен хората в България ще са малко по-чувствителни към затруднения поради това, че нямаме толкоз висока степен на имунизация и не се знае кой и по кое време тъкмо е преболедувал, добави той.  В този смисъл ще има лятна вълна, само че не може да се каже до каква степен ще е тежка. Проблемът сега е, че ние съвсем не приказваме по тематиката, тъй като сме обхванати от политически пристрастености, а постоянно е добре да сме малко по-подготвени, даже и да не стане съществено, сподели още доктор Илиев.

За бързата поява в Европа на двата подварианта на „ Омикрон “ – BA.4 и BA.5 , доктор Илиев разяснява, че в началото са били обявени в Португалия, само че е мъчно да се каже от кое място тъкмо и по какъв начин са пристигнали. Вирусът си има лични правила и когато стане по-заразен, пътищата на преместване се трансформират. По думите му, когато един човек може да болести доста други, а освен двама, също се форсира преместването на вируса. Два футболни мача – в Испания и в Италия през 2020 година, доведоха до солидно разпространяване на вируса в Европа. Заради тези мачове се счита, че доста британци по-късно са пренесли вируса на Острова. Ние от време на време имаме обособени събития на свръхразпространение, в които малко хора заразяват доста други. Не знаем тъкмо за какво става по този начин, сподели още доктор Илиев. 

В момента с итуацията в доста от западните страни, поради високото ваксинално покритие, върви към доста по-ограничено натоварване на системите . В Португалия, Франция, Германия и Швейцария броят на инфектираните се усилва, само че протичането е относително леко. Клетъчният имунитет корелира с тежестта на протичане на заболяването. Клетъчният имунитет към този момент остава относително добър, защото се следи, че хората се заразяват, имат 4-5 дни кашлица и хрема, усещат се отпаднали и по-късно заболяването отминава, само че при неимунизираните и при тези, които не са боледували, заболяването протича по-тежко. Не би трябвало да гледаме единствено общия брой на инфектираните, който ще е висок, а и това по какъв начин протича инфекцията. За България ме тормози какъв ще е процентът на тежко болните, сподели още доктор Илиев. 

Надявам се вирусът да става по-малко рисков, сподели доктор Илиев в отговор на въпрос докога може да продължи появяването на разновидности на вируса. Има една-две разновидности, които са създали вируса по-лек, само че постоянно има риск те да мутират назад. Цялостното мнение е, че тази зима ще е последна с малко по-висок % заболели, само че при изискване, че не се появи по-опасна разновидност сега, преди да са пристигнали олекотяващите разновидности. Този вирус ще остане в обществото ни и в идващите десетилетия и е добре да сме имунизирани и да сме нащрек, добави той.

Препоръката за слагане на втора бустерна доза ваксина доктор Илиев разяснява, че тя е за хората, които нямат добър имунитет поради осъществяване на химиотерапия или терапия, потискаща имунитета. При тези пациенти има потребност от още една доза, тъй като имунната им система е „ мързелива “, сподели още той. При хора над 60-65-годишна възраст имунитетът е биологично малко по-отпуснат и при тях също е добре да се сложи втора бустерна доза, уточни доктор Илиев. Бих посъветвал учителите , работещи с доста деца, лекарите , които непрестанно контактуват с доста заболели хора , както и упражняващите други специалности, поради които се контактува с доста хора, да се имунизират с втора бустерна доза преди есента, добави той. 

Д-р Илиев изрази вяра с коро да се сътвори ваксина, която да бъде широкоспектърна и да дава малко по-траен имунитет. Виждам имунизацията като един път годишно - преди есента, както е имунизацията против грип, уточни още той. Грипът съществува от дълго време и след испанския грип през 1918 година, който е бил доста по-тежък от коронавирус, има доста други епидемии от грип. Вирусите мутират непрестанно, тъй като това е естественият им метод, по който те се приспособяват към нашия живот. Това не е нещо, което би трябвало да ни плаши, само че е хубаво с наближаването на есента и зимата да помислим за ваксина против грип и ваксина против коронавирус, добави доктор Илиев. В отговор на въпрос дали се срещат постоянно случаи на едновременна зараза с грип и ковид доктор Илиев сподели, че към този момент тези случаи са необичайност. Вирусът на грипа има доста по-силно изразена сезонност, тъй че едновременна болест може да стане в студените зимни месеци, когато съвпадне коронавирус вълната с вълната на грип.

В България имаме един огромен плюс - географското ни състояние , сподели още доктор Илиев. По незнайни към момента аргументи началото на всички грипни талази стартира до момента в който при нас е лято и по тази причина Австралия е първата, която се излага на грипни талази, уточни той. Ние постоянно имаме няколко месеца преимущество да забележим по какъв начин протича грипът в Австралия и в случай че е по-опасно, да се приспособим, добави доктор Илиев. 

Лекарят посъветва хората да си останат у дома, в случай че имат подозрение за възпаление с коронавирусната зараза. Силно целесъобразно е близките да носят защитни маски, а домът би трябвало да се проветрява постоянно . Ако тези рекомендации се съблюдават, доста евентуално е останалите в дома да не се заразят, добави доктор Илиев. По думите му има случаи, в които за къс интервал от време човек прекара неколкократно зараза с „ Омикрон “.

Д-р Илиев изрази безапелационното си мнение,че би трябвало да се възвърне опцията персоналните лекари да изпращат пациентите си на безвъзмездни PCR проби за COVID-19. Това е методът, по който следим какво се случва. След като тази процедура беше прекъсната, нямаме действителна визия за % на болните. Виждаме, че има повишение на броя на болните, само че дали дневно са 500 или 10 хиляди, нямаме ясна картина, добави той. Това е огромен проблем и един от уроците, които не научихме за повече от две години, сподели още доктор Илиев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР