През следващите няколко години финансирането на индустриални паркове и зони

...
През следващите няколко години финансирането на индустриални паркове и зони
Коментари Харесай

Възможности за еврофинансиране на индустриални паркове и зони

През идващите няколко години финансирането на индустриални паркове и зони ще изисква синхронизирани дейности за допълващо финансиране от няколко източника. През март 2021 година влезе в действие Закон за индустриалните паркове, който цели да усъвършенства регулаторната рамка посредством редуциране на нужните периоди, облекчение на процедури за индустриални вложения и посредством задаването на минимални нужни стандарти на работа в индустриални екосистеми, с цел да се употребяват те с поддръжка от страната.
Планът за възобновяване
Подаденият за утвърждение от Европейска комисия на 15 октомври Национален проект за възобновяване и резистентност планува ориентиране на 416.5 млн. лева за Програмата за обществена поддръжка за развиване на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на вложения.

Тя ще поддържа, от една страна, подготовка на терени за вложения, създаване на довеждаща, зелена, профилирана и/или обществена инфраструктура - най-малко 4 индустриални паркове/зони сходни територии, а от друга, към привличане и определяне на най-малко 4 стратегически вложителя в промишлеността (anchor investors). В взаимозависимост от характерните потребности на всеки стратегически вложител ще бъде препоръчан пакет от административни и финансови ограничения.

Програмата планува механизъм, който включва композиция от безплатна финансова помощ и заеми. Заложено е заемният съставен елемент и обвързваните грантови детайли да се извършват непосредствено от Европейската капиталова банка и/или в съдействие с нея чрез посреднически финансови институции с локално наличие. Конкретното структуриране на вида поддръжка ще се реализира след използване на пазарни проби, като се възнамерява най-малко 50% от средствата да бъдат употребявани под формата на финансови безплатни средства.
Реклама
За финансиране ще могат да аплайват общини; индустриалните зони, паркове, сходни територии и техните оператори; вложители и техни клъстери/обединения, т.е. програмата не се лимитира само до използване на Закона за индустриалните паркове. В критериите за асортимент на планове за финансиране се планува да се включи опция да се предизвикват с приоритет планове, които способстват за прехода към цифрова и зелена стопанска система.

Нов детайл на програмата в подадения за утвърждение от Европейска комисия вид на проекта са заложените референтни стойности за създаване на обособените детайли от инфраструктура до един промишлен парк/зона/сходна територия, които са избрани на база осреднени стойности по Закона за публичните поръчки. Този метод е дискутиран през предходните програмни интервали за използване по оперативните стратегии, подпомагащи инфраструктурни планове, само че постоянно е бил отхвърлян като мъчно изпълним.
Пари и по три оперативни стратегии
Допълващо финансиране в интервала 2021 - 2027 година за индустриални паркове и зони е планувано и по 3 оперативни стратегии посредством използване на метода за интегрирани териториални вложения.

В стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021 - 2027 година са заложени ограничения във връзка с бъдещото развиване на индустриалните паркове в частта поддръжка посредством финансов инструмент за повишение на иновационния потенциал на предприятията. Ще бъдат подкрепяни планове за основаване на подобаваща среда за създаване на артикули с висока добавена стойност; обезпечаване на опция за привличане на започващи компании и/или за уголемение на предприятия в браншове с висока добавена стойност; обезпечаване на опция за клъстеризиране на бизнеса посредством съсредоточаване в индустриалните паркове на активността на разнообразни и/или взаимосвързани производства в една локация.
Силвия Тодорова, съветник, член на БАКЕП Реклама
Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " ще подкрепя основаването на районни иновационни центрове и/или профилирана научноизследователска и иновационна инфраструктура като част от плануваните индустриални паркове. Потенциалните планове ще бъдат основани на картографиране на научноизследователския и иновационен капацитет на страната, което ще докара до установяване на районния и тематичен профил на евентуалните обекти и което следва да завърши доникъде на 2022 година

В рамките на стратегия " Развитие на районите " ще бъдат подкрепяни инфраструктурни ограничения за поощряване на икономическата интензивност: техническа инфраструктура за бизнес и предприемачество и инфраструктура (включително сгради) за развиване на бизнес и индустриални паркове на територията на общините, бенефициенти по програмата.

И четирите документа залагат като главен принцип на демаркация и допълняемост между тях, а постигането на синергичен резултат изисква явен механизъм за приоритизиция и съгласуваност на плановете, в това число сред обособените ръководещи органи. В огромна част от създадените проекти за интегрирано развиване на общините за интервала 2021 - 2027 година са заложени планове, ориентирани към създаване на индустриални паркове/зони за поощряване на локалното икономическо развиване и основаване на нови работни места. За оптималното потребление на планувания запас е основна положителната съгласуваност сред стратегиите, оптималното съответствие безплатни средства - финансови принадлежности и не на последно място навременно осъществяване на плановете.

Рубриката се приготвя със съдействието на
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Икономика 3 Вечерни вести 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Свят 1 Транспорт 2 Свят 3 Промишленост Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР