През следващите няколко години COVID-19 вероятно ще се установи като

...
През следващите няколко години COVID-19 вероятно ще се установи като
Коментари Харесай

Как Европа трябва да се справи с COVID-19

През идващите няколко години COVID-19 евентуално ще се откри като сезонно заболяване, смъртоносна опасност за възрастните хора и хората с неприятно здраве, само че за всички останали най-много като стеснение. Въпреки това, както Европа открива, стигането до такава степен ще бъде рисково. Европейският съюз записва близо четвърт милион случаи дневно, повече от когато и да било по време на пандемията. Единайсет месеца след началото на имунизацията интензивните отделения в някои райони са съвсем цялостни. Световната здравна организация предизвести предходната седмица, че още 700 хиляди европейци могат да починат до март.

На фона на възходящата паника държавните управления още веднъж постановат локдаун. Австрия се трансформира в първата богата страна, която изисква всички нейни жители да бъдат имунизирани или да бъдат глобени; Германия може да я последва. Хора още веднъж излизат на улиците, с цел да стачкуват против новите ограничавания, в това число в Нидерландия, Белгия и Италия. С разпространяването на вируса царува комплициране за това какви ограничения са оправдани в акцията за забавянето му.

Справянето с четвъртата вълна стартира с разбирането какво я предизвиква. Ковид разпространяването нараства в Европа, тъй като зимното време изпраща хората на закрито, където вирусът се популяризира елементарно. В Европейски Съюз малко над 60% от популацията над 12 години е изцяло имунизирано. Това оставя почти 150 млн. души незащитени, в случай че към този момент не са придобили имунитет от прекарването на инфекцията - както мнозина във Англия.

В същото време имунитетът стартира да понижава към 10 седмици след втората доза. Подсилващите ваксини са жизненоважни, само че Европейски Съюз ги ползва постепенно. В Германия инфекциите се удвояват на всеки 12 дни. Една от аргументите е, че даже в този момент единствено 8% са получили трета доза спрямо 23% във Англия.
Реклама
Както толкоз постоянно в пандемията, държавните управления бяха сварени неподготвени от експоненциалния растеж на случаите. И защото работят късно, те би трябвало да прибягват до по-крайни ограничения. Протестиращите споделят, че свободите им са потъпкани. Много от тези, които отхвърлят имунизацията, настояват, че страната няма право да ги принуждава.

Тези причини са неправилни. Две години след пандемията е ясно, че вашето държание в действителност визира тези към вас. Една от аргументите е, че е по-вероятно да болестите други хора, в случай че не сте имунизирани. Дори и да са предпазени, някои от тях ще се разболеят тежко и ще умрат - въпреки и дребна част. Освен това в случай че страната не направи нищо, незащитените ще залеят лечебните заведения, причинявайки доста смъртни случаи, включително доста такива, които нямат нищо общо с COVID-19. И повече от една независимост е заложена на карта. Ако държавните управления би трябвало да прибягнат до локдаун, с цел да забавят разпространяването на заболяването, антиваксърите лишават имунизираните от независимост.

Това, което прави държавната интервенция сложна, не е кардиналният въпрос, а практическият - ограниченията да бъдат ефикасни и пропорционални: да се знае какво работи на каква цена и по какъв начин тези неща варират . Целта не е да се изкорени коронавирус - това би било невероятно, а да се забави разпространяването му, тъй че случаите да бъдат ръководени. Изравняването на кривата по този метод избавя живот, като пази здравните системи и печели време за използване на ваксини и набиране на нови сили антиковид медикаменти като молнупиравир.

Миенето на ръцете и носенето на маски в публични закрити пространства понижават разпространяването на заболяването и не засягат в огромна степен ничия независимост. Следват трети дози, които пазят хората и обществото като цяло, като бързо възвръщат частичната дарба за прекъсване на болестта. Колебанието не би трябвало да е фактор за тези, които към този момент са били имунизирани един път. Държавите могат също да наложат съществуващи ограничения като условие за имунизация или негативен тест за достъп до публични места.
Реклама
Това може да не е задоволително, с цел да задържи скока тук-там като Германия и Австрия, където множеството от тези ограничения са в действие и заболяването въпреки всичко се популяризира. По принцип няма нищо неприятно в условието за универсална имунизация. На процедура обаче има задоволително дефекти, с цел да кара държавните управления да се въздържат. Курсът с две дози ще отнеме седмици, с цел да стане изцяло ефикасен, даже в случай че антиваксъри се съгласят. Австрия няма да изисква имунизация до февруари, когато вълната евентуално ще намалее. Освен това, в случай че смятате, че имунизацията е интрига на страната, принудата единствено удостоверява вашите съмнения и притегля пари и хора към антиваксърски акции.

Политиката може да подкопае вярата във всички ваксини за години напред. Когато, както в някои европейски страни, държавните политики се провалят, единствената спешна спирачка са обезверените решения за още затваряния.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР