През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас.

...
През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас.
Коментари Харесай

Лятото се завръща с опасно високи температури

През идващите дни сензитивно ще се покачат температурите у нас. Те ще бъдат от порядъка на 30-36 градуса. В събота ще бъде най-топло от цялата седмица - сред 32 и 38 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в ефира на " България заран ".

По думите му по-прохладно ще бъде по морето - с температури към 30 градуса.

" Морският бриз ще основава хладина и ветровете ще бъдат най-вече от североизток - изток, тъй че там високите температури ще се усещат по-приемливи ", разяснява Янков. 

В събота се чака да превали в Северна България, а в неделя преваляванията ще обзет западната и централната част на страната, където ще има и гръмотевични стихии. Валежи по морското ни крайбрежие обаче не се чакат. 

" По цялото Средиземноморие времето ще бъде изсъхнало, слънчево и топло. В южните ни съседки температурите ще бъдат от порядъка на 33-36 градуса - в Гърция. По-неприятни ще се температурите на запад по Средиземноморието. Там ще се задържат сред 35 и 42 градуса. Най-топлата европейска столица ще бъде Мадрид ", установи Янков за Bulgaria ON AIR.

Според него тези високи температури се дължат на присъщото разположение на мощен антициклон над Атлантическия океан, а също и на високото налягане във високите елементи на континента. След понеделник и вторник се чака нормализиране на времето с температури сред 29-32 градуса.

" До края на юли месец преваляванията ще бъдат нищожни. Нови се чакат в югозападните региони в понеделник. Оскъдни превалявания ще има и към 27 юли ", акцентира той, като добави, че българското Черноморие ще бъде най-прохладното и приветливото във връзка с температури.

В планините - на към 1500 метра, градусите ще бъдат сред 20 и 25. На над 2500 метра ще спаднат до 12-15 градуса, поради което връхните облекла са наложителни. 

Янков разяснява и тематиката за световното стопляне. 

" Според някои от изследователските центрове сега се намираме в апогея на това климатично стопляне. На Балканите то се отразява в по-чести проливни превалявания и бърза промяна от по-хладно към топло време с огромни амплитудни разлики ", разясни синоптикът, съгласно който световното стопляне се отразява съществено на топенето на ледниците. 

Той цитира данни, които сочат, че китайски учени са разкрили 980 нови микроорганизми, против които няма имунитет нито във флората, нито във фауната. Оказва се, че те могат да обхванат във водата и да заразят хората.

" Вследствие на световното стопляне ни чакат нови вируси и епидемии ", заключи Петър Янков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР