През следващите 5 години ни очаква най-горещият период на Земята.

...
През следващите 5 години ни очаква най-горещият период на Земята.
Коментари Харесай

Безпрецедентно сухо лято в Южна Европа заради климатичните промени

През идващите 5 години ни чака най-горещият интервал на Земята. Комбинацията от парникови газове и явлението Ел Ниньо води до повишение на температурите, предизвестява Организация на обединените нации. Прогнозите са, че съществува 66% възможност сред 2023 и 2027 година да преминем прага на световното стопляне от 1,5 градуса.

Южна Европа е на прага на невиждано изсъхнало лято. Някои региони към този момент страдат от безводие, а земеделците са съществено обезпокоени за реколтата си. С всяка минала година тази част на Стария континент става все по-гореща и по-суха, а запасите от подпочвени води последователно се изчерпват.

" Зимният интервал е много мокър с доста дъжд, който попълня водните ресурси. Но тази зима не беше такава и това е доста неприятен сигнал, че ни чака изсъхнало лято. Компютърни симулации демонстрират, че в бъдеще ще има по-малко дъжд във към този момент страдащите от суша региони ", съобщи Вим Тиери, климатолог.

Напукана почва, изсъхнали растения - по този начин наподобява почвата в Испания, южна Франция, Италия и северноафрикански страни като Тунис. Ниските равнища на реките и резервоарите слагат под въпрос производството на водноелектрическа сила това лято и даже достъпа до питейна вода.

" Много сухата Сахара, южните средиземноморски условия се движат на север, по тази причина чакаме засушаване в целия средиземноморски район, което ще се отрази на фермерите, семействата и промишлеността ", добави Вим Тиери.

Земеделските производители търсят решения за съхраняването на водата или минават към развъждането на по-устойчиви на суша култури като слънчогледите.

" Без вода няма живот на полето. Ако на следващия ден останем без вода, доста от нашите ферми ще изчезнат ", сподели още Кристоф Маскаренк, фермер от Франция.

Франция претърпя най-сухата зима от 1959 година, а напролет някои префектури издадоха предизвестия за рецесия заради безводие и ограничиха потреблението на вода, в това число в земеделието.

В Испания количествата на преваляванията през април бяха под половината от междинните за месеца, поради необикновените горещини хиляди хора разчитаха на водоноски за набирането на питейна вода, а в Каталуния вкараха режим на водата. Миналото лято в Италия беше най-горещото от 70 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР