През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн.

...
През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн.
Коментари Харесай

България инвестира 170 млн. лв. за изкуствен интелект

През идващите 10 години българската страна ще влага 170 млн. лева в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е основан в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и два от водещите софтуерни университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. INSAIT беше публично открит през днешния ден в София.

Водещите софтуерни компании в света Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развиването на научните проучвания и нововъведения в Източна Европа и за първи път подкрепят сходен план в района с над 12 милиона лв.. Гугъл и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лв. през идващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лв..

Визията на INSAIT получава цялостна поддръжка от софтуерния бранш в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лв. от SiteGround - един от водачите на интернационалния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лв. от други известни софтуерни бизнесмени и вложители.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ международен академик в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък.

„ Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 година, си пожелах след 20-30 години да основа в България център на международно равнище като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие както върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, по този начин и върху ролята и престижа на страната”, сподели проф. Вечев по време на откриването.

Церемонията беше почетена от президента на Р България Румен Радев, премиера Кирил Петков, федералния министър по стопански въпроси, обучение и проучвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисаря Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, Съединени американски щати, Израел и България, представители на университетските среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на премията Тюринг ( “компютърния Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и мотор на израелската стартъп гражданска война Дан Шехтман.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР